Prof. dr. Petra Șurlin, medic primar parodontologie: „Boala parodontală este cronică, iar tratamentul, de lungă durată“

Prof. dr. Petra Șurlin este medic primar parodontologie şi formează noile generații de specialiști în parodontologie la UMF Craiova


Parodontita, denumită popular „parodontoză“, este inflamația țesuturilor de susținere a dinților. Mai exact, este o boală cauzată de bacteriile din placa dentară care distruge osul ce susţine dinţii. Diagnosticul se pune de către medicul stomatolog în urma examenului clinic al parodonțiului, a examenului subiectiv și radiografiilor prezentate de pacient. Boala afectează atât tinerii, cât și persoanele vârstnice. Parodontita este des întâlnită şi poate fi, în mare măsură, prevenită. Prof. dr. Petra Șurlin este medic primar parodontologie și formează noile generații de specialiști în parodontologie la UMF Craiova. Într-un interviu acordat GdS vorbește despre cât de importantă este igiena orală, dar și despre cum poate fi prevenită și tratată parodontita.

Gazeta de Sud: Parodontita este o afecțiune despre care nu se vorbește prea mult. Cum ajung oamenii la specialist?

Petra Șurlin: Pacienții ajung la noi, în general, îndrumați de un alt medic stomatolog care a depistat modificări apărute la nivelul gingiei, de obicei. Alți pacienți vin după ce au citit informații pe internet care le-au atras atenția. Este important de știut că informațiile pe care le culeg în felul acesta nu sunt cele mai corecte. De aceea, cele mai utile și detaliate informații se primesc de la medicul stomatolog și medicul specialist.

GdS: Cum se manifestă parodontita?

P.Ș.: Trebuie spus de la început că vorbim despre o boală inflamatorie. Pacienții care se adresează specialistului ce tratează boala parodontală vin, în general, pentru că au sângerări gingivale. După stabilirea diagnosticului, urmează un tratament lung, cu multe etape. Boala este una cronică, de aceea tratamentul este de lungă durată. El poate fi inițiat de către orice medic dentist, dar este bine să fie continuat de un specialist în parodontologie.

GdS: Cât de important este ca pacientul să solicite la timp ajutorul medicului stomatolog atunci când vorbim de paradontită?

P.Ș.: Din păcate, pacienții ajung destul de târziu pentru că boala nu doare. Ceea ce atrage atenția este sângerarea, iar destul de târziu atrage atenția mobilitatea dinților. Apariția bolii ar putea fi întârziată printr-o igienă foarte bună, prin controale la medicul dentist și printr-o informare corectă. Pacientul trebuie să știe că dacă face controale din timp, boala poate să fie depistată și tratată mult mai ușor și eficient. Cu cât se întâmplă mai devreme, cu atât pierderea osoasă este mai mică.

GdS: Cum se face stabilirea diagnosticului?

P.Ș.: Pentru a stabili diagnosticul este nevoie de o anamneză amănunțită. Este nevoie de un examen local foarte minuțios, care se face printr-o manoperă ce se numește sondaj paradontal. În același timp, este nevoie și de o radiografie pentru a vedea cât de afectat este osul.


GdS: Ne spuneați că tratamentul este de lungă durată. În ce constă mai exact?

P.Ș.: În prima etapă a tratamentului încercăm să reducem factorul etiologic al bolii, factorul care determină afecțiunea, și anume cel bacterian. Apoi urmează etapa chirurgicală. După aceea, se trece la o etapă de întreținere a rezultatului obținut, care durează ani de zile. Pacientul trebuie să știe că nu există un tratament minune pentru această boală. Tratamentul este unul clasic și presupune înlăturarea factorului bacterian determinant și a factorilor favorizanți.

GdS: La ce vârstă este mai frecvent întâlnită această afecțiune? Se întâlnește și la tineri?

P.Ș.: Sunt două tipuri de boală. Una se numește parodontită agresivă și apare până în 35-40 de ani. Forma este agresivă și duce destul de ușor la pierderea dinților, de aceea, chiar dacă pacientul este tânăr, este important să facă unele controale de prevenție la timp. A doua formă este parodontita cronică. Ea apare la vârste peste 40 de ani, evoluția este mai lentă. Printre factorii care favorizează apariția bolii se pot enumera tartrul, anomaliile dento-maxilare, pentru care este nevoie de purtarea unui aparat ortodontic, sau lucrările protetice mai vechi pe care pacientul nu le-a înlocuit cu unele mai noi care să nu rețină încărcătura bacteriană.

GdS: Sunteți cadru universitar și pregătiți viitoarele generații de medici stomatologi în această specializare. Cât de greu se formează un specialist care să trateze o asemenea afecțiune dentară?

P.Ș.: Noi la UMF Craiova pregătim astfel de specialiști în parodontologie. Avem cadre didactice dedicate și o dotare foarte bună. Specializarea durează trei ani. Având și parte churirgicală, este o specializare care îi interesează pe cei care iau rezidențiatul la medicină dentară. Este o ramură a medicinei dentare care lansează provocări. Este însă nevoie de multă implicare atât din partea rezidenților, cât și din partea cadrului didactic. Specialistul are nevoie și de alte stagii de pregătire pentru că boala parodontală are legătură și cu alte boli sistemice: diabet, boli hepatice, boli cardiovasculare, unele boli reumatice, fumatul. Din păcate, nu avem foarte mulți specialiști în zonă, pentru că numărul de locuri de la rezidențiat este destul de mic. La UMF Craiova am organizat în ultimii ani manifestări științifice și cursuri postuniversitare pentru ca tinerii specialiști, dar și medicii dentiști care sunt interesați de aceasta boală să poată să își mențină informațiile la un nivel ridicat în mod continuu. Deoarece a existat interes în această direcție, vom continua cursurile și conferințele cu tematică de parodontologie și în 2019.

GdS: Este important să existe o colaborare între pacient și medic. Ce ar trebui să știe pacientul din acest punct de vedere?

P.Ș.: Colaborarea este importantă tocmai pentru că prin pierderea precoce a dinților există acest risc al afectării imaginii pacientului. În general, pacientul trebuie să știe că paradontita este o boală cu un tratament de lungă durată, o boală cronică. Este o boală în cazul căreia tratamentele, chiar și cele de început, au mai multe etape. De aceea, colaborarea cu medicul specialist trebuie să fie una cât mai bună.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 aprilie 2019

Actualitate

» „Cel mai mic nou-născut de sex masculin din lume“, externat din spital. Greutatea uimitoare a bebeluşului, la 7 luni de la naştere
» Restricții de circulație în perioada sărbătorilor pascale
» Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr
» Olt: Un copil şi două femei au ajuns la spital după ce patru maşini s-au ciocnit în Balş
» CCR a amânat decizia pe completurile de 3 judecători
» Dragnea admite că decizia CCR l-ar putea ajuta
» Fostul președinte Băsescu: “Înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea este un salt “din lac în puț” pentru PSD”
» Vremea de Florii şi de Paște
» Raport al Comisiei SRI: Acţiunile fostului şef al Serviciului, George Maior, au fost de poliţie politică, Acesta a încălcat legislaţia
» Traficul rutier se închide pentru aproximativ o oră și jumătate la P.T.F. Ruse pe sensul de ieșire din țară către Bulgaria
» Jurnalistă ucisă pe stradă într-un “incident terorist”
» Cauza probabilă a incendiului de la catedrala Notre Dame din Paris, un scurt-circuit electric
» Curtea Constituţională decide asupra conflictului dintre Parlament şi Înalta Curte, în privinţa completurilor în cazurile de corupţie
» Tudorel Toader pleacă imediat ce numele înlocuitorului său va fi publicat în MO
» Caz de meningită meningococică la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Orele au fost suspendate. O elevă a murit

Publireportaj

» S-a deschis Târgul Contex – „Sărbătoarea Primăverii“

Dolj

» Se va face cadastru pentru patru comune din Dolj
» Cu ce sumă fabuloasă s-a trezit azi-dimineaţă edilul Mihail Genoiu în contul Primăriei Craiova
» Dolj: Accident cu victimă la Giurgiţa
» Computerul tomograf de la Urgenţa SJU Craiova, defect
» Ceaţă şi restricţii pe mai multe drumuri din ţară
» Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, gazda fazei naţionale a Olimpiadei la Discipline din aria curriculară „Tehnologii”
» Radio Sud: 22 de ani de „exact ce-mi place să aud“
» Festin expozițional la Târgul de Paște din Craiova (GALERIE FOTO)
» Evaziunea cu fier vechi i-a băgat în puşcărie
» Iluzia cartierului chinezesc, prelungită până în 2030
» Medici de la Urgenţă, „îngeri păzitori“ pentru un craiovean

Gorj

» Gorj: ITM a închis temporar şantierul podului de la Stoina
» Ministrul Transporturilor participă la inaugurarea noului sediu al RAR Gorj
» Şeful Spitalului Județean, chemat la audieri în Comisia de Dialog Social
» Operaţii de hernie de disc, şi la Spitalul Judeţean
» Angajaţii CEO aşteaptă plata primei de combustibil
» Se întrerupe circulaţia rutieră în centrul municipiului
» Un drum naţional din Gorj va fi reabilitat
» Primarul din Târgu Jiu, la judecată cu CJ

Olt

» (FOTO, VIDEO) Șeful Poliției Caracal, cercetat disciplinar în urma bătăii între membrii grupării „Cimino“ și angajații unei firme de pază

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Traficul auto din zona Hervil revine la normal din deseară
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7

Sport

» Fotbal / Liga Europa, sferturi de finală – retur
» Voleibaliştii se pregătesc să doboare Zalăul
» Aurică Beldeanu: Nu pierdem la Giurgiu!
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (19-22 aprilie)

Sanatate

» Fetele din Dolj pot fi vaccinate gratuit
» Patru motive pentru care nu reușești să slăbești

Educatie

» Elevi din Rovinari, în schimb de experienţă în Lituania
» CN „Fraţii Buzeşti“ are 100 de elevi la olimpiadele naţionale

Magazin

» “La Gomera”, filmul lui Corneliu Porumboiu, selectat la Cannes 2019
» Hobbyurile și importanța lor
» Ce faci în weekend?

Top