14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuElev din Craiova, admis la Imperial College din Londra

Elev din Craiova, admis la Imperial College din Londra

A absolvit gimnaziul cu media 10 și la evaluarea națională a obținut tot 10, pe atunci fiind elev la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova. A ales apoi să studieze la Colegiul Național „Frații Buzești“ din municipiu, la clasa de matematică-informatică bilingv engleză. Nu a fost o alegere întâmplătoare. Din clasa a IV-a a studiat informatica de liceu. El este Ovidiu Andrei Badea, medaliat cu bronz și cu argint la Olimpiadele Naționale de Informatică. De curând a fost acceptat la Imperial College din Londra, unde își dorește să își desăvârșească pregătirea ca programator. Nu este singurul elev buzeștean cu asemenea reușită. Managerul colegiului, Carmen Ștefănescu, spune că elevii care pleacă în străinătate doresc să studieze domenii în care oferta școlară este deficitară în România. În interviul acordat pentru cititorii GdS, Ovidiu Badea povestește cum și-a ales universitatea la care își dorește să studieze și ce trăsături trebuie să aibă un elev care vrea să se pregătească pentru a activa în domeniul IT.

Ovidiu Andrei Badea, elev la Colegiul Național „Frații Buzești“, a trecut de prima fază de admitere la Imperial College London

GdS: Ovidiu, ai fost acceptat la o universitate din Londra. Care au fost criteriile de selecție aplicate?
Badea Ovidiu: Am fost admis la Imperial College London, care este a opta instituție de învățământ superior în topul global, luând în calcul atât universitățile din America, cât și din Europa. Ca și criterii, cred că pasiunea legată de domeniu a contat foarte mult. Eu am fost admis la Computing, fac asta de foarte mulți ani și cred că și experiența și-a spus cuvântul când m-au ales.

GdS: De cât timp studiezi informatica? Când ai făcut primul pas spre această disciplină ?
B.O.: Informatica am început să o studiez în clasa a III-a, când am făcut un curs de TIC. Dar informatica propriu-zis am început să o studiez din clasa a IV-a, când am început să studiez informatica de liceu – adică programare, sub îndrumarea domnului profesor Cezar Preoteasa de la Palatul Copiilor, și am continuat pe parcursul anilor de gimnaziu. Apoi, la liceu, sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Grindeanu, am continuat performanțele.

GdS: Au contat aceste rezultate la admiterea la universitatea din Londra?
B.O.: Presupun că da, pentru că înainte să fiu chemat la interviu au văzut CV-ul cu rezultatele mele. Și am medalie de bronz și medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică, ultima fiind obținută anul trecut. Am și premiul I la Info Oltenia și mai am mențiuni și la alte concursuri. La acestea am adăugat activitățile de voluntariat derulate anul trecut la Muzeul Olteniei Craiova și cursurile de informatică.
A avut posibilitatea să aleagă între cele mai bune colegii din țară

GdS: Încă ești elev al Colegiului Național „Frații Buzești“. Cum ai ajuns să alegi acest colegiu?
B.O.: Am reușit să finalizez ciclul gimnazial cu media 10 și tot 10 am obținut și la evaluarea națională. Primele opțiuni au fost să aleg cele mai bune licee din țară. Acestea erau „Sfântul Sava“ din București sau Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, situat pe locul III la nivel național. Și am ales Craiova, liceul are o prestanță, are rezultate în cadrul olimpiadelor și atunci nu mai era nevoie să plătesc chirie pentru a avea profesori buni.

GdS: Pe perioada liceului ai luat vreodată 9?
B.O.: Da, am avut și note mai mici pentru că în cadrul liceului se schimbă perspectiva. Nu am pus accent pe note, ci pe ceea ce am vrut să învăț în decursul acestor ani. M-am axat mai mult pe informatică-matematică.

GdS: Cum ai descrie perioada liceului?
B.O.: A fost o perioadă frumoasă. Am avut colegi buni, ne-am distrat, avem multe amintiri. Acum o să vină banchetul, o să ne distrăm și acolo. În timpul vacanțelor nu țineam legătura, principalele amintiri sunt din timpul orelor de curs și din pauze.
Din clasa a X-a a început căutările pentru universitate

GdS: Cum ai ajuns să optezi pentru o universitate din străinătate. Când ai început să te informezi despre universitățile din afară?
B.O.: Mama mea este un pic panicată în legătură cu viitorul meu. Imediat ce am terminat cu înscrierea la liceu, a și văzut ca trecută această perioadă de patru ani și a început să se gândească ce facem cu facultatea. Din clasa a IX-a s-a gândit încotro mergem și așa a apărut și ideea de a merge la studii în străinătate. În clasa a X-a am fost pentru prima dată la târgul ofertelor educaționale al universităților din străinătate și acolo am primit informații despre mai multe facultăți. Așa am aflat și despre Imperial, care este foarte bine cotată, și după ce am studiat cursurile pe care ni le pun la dispoziție am spus că aceasta este cea mai bună opțiune.

GdS: Care au fost cursurile care te-au determinat să alegi Imperial College?
B.O.: Ceea ce m-a atras foarte mult a fost cursul de gaming. De când am fost mic m-am jucat pe calculator și m-am gândit că mi-ar face plăcere să îmi fac propriile jocuri. Îmi doresc însă să învăț să fac și softuri pentru bănci sau pentru alte instituții.

GdS: Pentru a studia în Marea Britanie trebuie să faci un împrumut guvernamental, care apoi trebuie returnat. Îți dă posibilitatea de a te întoarce în țară?
B.O.: Împrumutul statului britanic este făcut de așa manieră încât să pot să mă întorc în țară și probabil o să și fac acest lucru, pentru că am aici și prietenii, și familia. În ceea ce privește returnarea împrumutului, cred o să dureze destul de mult. Va trebui însă ca pe lângă banii din împrumut să am și susținere de la familie, întrucât o să am nevoie de cazare, mâncare, transport, care ajung între 300 și 500 de lire pe lună.

GdS: Ce așteptări ai după aceste eforturi financiare?
B.O.: Mă aștept să ies din facultate cu cunoștințe mult mai vaste, ca să pot să fac ceea ce acum nu pot, adică să realizez un joc, pentru că nu am reușit să unesc programele între ele, așa că după ce ies de acolo sper să am o bază destul de solidă încât să pot fi considerat un angajat destul de bun.

GdS: În opinia ta, universitățile din România sunt sub nivelul celor din Londra?
B.O.: Nu știu. Sper să nu fie pentru că în cazul în care nu iau nota necesară la bacalaureat am un plan de rezervă, să merg la București, la Politehnică.

Bacalaureatul, decisiv în procesul de admitere

GdS: Bacalaureatul înseamnă practic ultima etapă pentru a definitiva admiterea. Ce medie este necesară și care sunt disciplinele care ți-ar putea crea dificultăți?
B.O.: Mi-au cerut media generală 9,60 și cel mai probabil o să fie mai dificil la limba și literatura română, pentru că necesită un studiu mai aprofundat toate romanele și poeziile. În momentul de față nu pot spune că sunt foarte pregătit. Sper să reușesc să finalizez studiul operelor literare până în luna iunie.

GdS: Simularea examenului va reprezenta un barometru pentru tine?
B.O.: Nu, mă aștept ca rezultatele la simulări să fie mult mai slabe decât cele de la bacalaureat.

Profilul unui IT-ist

GdS: Revenind la pregătirea profesională, IT-ul este pentru tine un domeniu la modă sau un hobby?
B.O.: Este domeniul viitorului, pentru că apar multe inovații.

GdS: Ce trăsături trebuie să aibă un elev care vrea să devină IT-ist?
B.O.: În primul rând, ar trebui să fie hotărât, întrucât când apar dificultăți trebuie să le rezolve singur. Nu de puține ori a trebuit să revin la aceleași probleme de informatică, în mai multe zile, pentru a reuși să le finalizez. Dedicația este punctul principal. Restul vine de la sine. Sunt tot felul de surse de documentare pe internet. În acest mediu sunt și persoane care ajută. Mereu vei găsi pe cineva care, după ce rezolvi o problemă, îți va spune că poți găsi o soluție și mai bună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS