8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuDansul sportiv, între muncă și pasiune - „Talentul poate face diferența între argint... și aur“

Dansul sportiv, între muncă și pasiune – „Talentul poate face diferența între argint… și aur“

Cătălin Safta (foto stânga), alături de elevii săi, care au ocupat cele trei locuri ale podiumului la Clasa H 10-11 ani, la a IV-a ediție a Cupei Katamis (Foto: CDS Katamis)
Cătălin Safta (foto stânga), alături de elevii săi, care au ocupat cele trei locuri ale podiumului la Clasa H 10-11 ani, la a IV-a ediție a Cupei Katamis (Foto: CDS Katamis)

Samba, cha cha cha, rumba, paso doble, jive, vals lent sau vienez, quickstep au încins ringul de dans la Centrul Multifuncțional în cadrul celei de-a IV-a ediții a Cupei Katamis. Pe aceleași ritmuri vibrează și dansatorii din cadrul Clubului de Dans Sportiv craiovean Katamis. Despre succesele obținute în pași de dans şi despre elevii pe care îi îndrumă spre podiumul marilor competiții ne-a vorbit Cătălin Safta, vicepreședinte și antrenor la Clubul de Dans Sportiv Katamis Craiova.
GdS: A IV-a ediție a Cupei Katamis, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, a adus la Craiova peste 200 de perechi de dansatori din țară, printre ei și sportivi ai Clubului Katamis. Câte cupe și medalii au rămas la Craiova?
Cătălin Safta: Cupa Katamis a fost, ca în fiecare an, un eveniment de succes din punct de vedere organizatoric. Oamenii care ne-au fost alături, mai exact părinții sportivilor, copiii, prietenii noștri, cu toții au fost excelenți, eficienți, implicați, entuziaști! Este un eveniment pe care îl organizăm cu mare drag cu și pentru dansatorii din toată țara, dar în special pentru sportivii noștri! De obicei, atunci când organizezi o competiție de dans sportiv, antrenorii clubului sunt implicați 100% în partea administrativă a evenimentului, având tendința de a neglija oarecum prestația elevilor, însă foarte talentații noștri dansatori au avut, ca de obicei, rezultate cel puțin onorabile. Așadar, vitrinele clubului s-au îmbogățit semnificativ cu peste zece medalii și cupe făurite din toate cele trei metale prețioase care ne plac atât de mult! Cea mai plăcută surpriză pe care ne-au făcut-o „piticii“ duminică, 7 iunie, a fost la clasa H, categoria de vârstă 10-11 ani: trei perechi de dansatori ai clubului nostru au ocupat toate cele trei locuri ale podiumului!
GdS: Câtă muncă, pasiune și talent stă în spatele succesului?
C.S.: Cele trei calități pe care le descrieți apar, de obicei, în proporții diferite atunci când vorbim de dansatori… și nu numai. Evident, volumul de muncă și timpul petrecut (cu scop) în sala de antrenament reprezintă un factor determinant în ceea ce privește performanțele oricărui sportiv. Pasiunea este impulsul care focusează munca în direcția înaltei performanțe, iar talentul poate face diferența între argint și aur!
GdS: Care sunt sentimentele unui antrenor atunci când îşi vede elevii pe podiumul competițiilor?
C.S.: De cele mai multe ori, antrenorii trăiesc un sentiment de mândrie parentală când își privesc elevii pe ring. Nu pot descrie cu exactitate ceea ce simțim noi ca antrenori, nu pot descrie nici măcar ce simt eu. Știu însă că nu există sentimente mai profunde de mândrie decât acelea pe care ți le trezesc „piticii“ atunci când, cu lacrimi de fericire în ochi, intră triumfători pe ringul de dans și ocupă cele mai înalte trepte ale podiumului.
GdS: Ce înseamnă dansul sportiv pentru Cătălin Safta?
C.S.: Aud mulți practicanți ai acestui sport spunând „Dansul nu este o pasiune, este un stil de viață“. O sintagmă clasică, însă cât se poate de adevărată. În momentul în care cariera pe care alegi să o urmezi ajunge să fie scopul tău suprem, acela care îți dă sens, atunci cele 12-14 ore de muncă pe zi, în sala de dans sau la competițiile din țară și străinătate, nu reușesc să te obosească. Te alimentează ambiția și iubirea pentru oameni și dans!
GdS: Ce ar trebui să știe cei care își îndrumă copiii spre ringul de dans? De la ce vârstă cei mici pot urma cursurile la Clubul Katamis?
C.S.: Toți cei care își doresc pentru copilul lor să practice sport de performanță trebuie să înțeleagă de la început că nimic nu este ușor – performanța nu înseamnă „sport pentru toți“. Ea cere compromisuri, timp, energie, bani… În ceea ce privește dansul ca o modalitate de a te educa emoțional, social, de a-ți modela corpul într-o manieră corectă și armonioasă sau pur și simplu ca o ocazie de a ieși din casă și a face ceva util cu timpul liber, Clubul de Dans Sportiv Katamis stă la dispoziția oricărui doritor sau pasionat. Vârsta minimă pe care o admite este de patru ani. Cea maximă nu o impunem noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS