Acasă Actualitate După 3 decenii, Naţionalul craiovean revine în reflectorul scenei internaţionale, cu Oedip...

După 3 decenii, Naţionalul craiovean revine în reflectorul scenei internaţionale, cu Oedip Rege

Claudiu Mihail, în rolul principal din spectacolul Oedip Rege. Regia Declan Donnellan. Foto -Cristian Floriganță

În perioada 17-21 ianuarie 2024, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova ajunge la Madrid, Spania, cu spectacolul Oedip Rege, regizat de Declan Donellan. Actorii teatrului craiovean vor urca pe scena Teatros del Canal pentru opt reprezentaţii, într-un adevărat maraton teatral, iar echipa Naţionalului a anunţat că toate spectacolele din capitala Spaniei vor fi jucate cu casa închisă.

Invitaţia a venit în urmă cu un an, iar iniţial au fost programate patru reprezentaţii. Cum locurile s-au epuizat imediat, s-a ajuns apoi la şase reprezentaţii şi, ulterior, tot în urma cererii crescute, la opt, toate fiind sold out foarte rapid după ce biletele s-au pus în vânzare.

Craiova, în compania selectă a unora dintre cele mai importante nume din lumea teatrală

Pentru echipa instituţiei de cultură din Craiova, invitaţia venită din Spania înseamnă revenirea pe scenele internaţionale importante, alături de unele dintre cele mai sonore nume ale teatrului mondial.

„Pentru noi este important că teatrul nostru revine într-un mediu internaţional important. Ceilalţi invitaţi dau şi măsura noastră şi vorbim de nume precum Robert Wilson, Pippo Delbono, Eurípides Laskaridis sau Susanne Kennedy”, a declarat pentru GdS directorul artistic al Teatrului „Marin Sorescu”, Vlad Drăgulescu.

„Oedip Rege” înseamnă prima montare a unui spectacol în România de către Donnellan și Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl. Prezentat drept un „spectacol itinerant”, „Oedip Rege” transformă tragedia scrisă de Sofocle într-o experienţă teatrală unică pentru public, care trece linia spectatorului şi devine parte din poveste, om al Tebei, invitat să „aparţină” cetăţii. Pe tot parcursul spectacolului, publicul rămâne în picioare şi învaţă să se adapteze unei propuneri inedite: aceea de a participa, de a descoperi, de a se apropia. Scena devine fluidă, iar spectatorul se mută, alături de actori, dintr-un decor în altul.

Montarea lui Declan Donellan a adus patru nominalizări UNITER pentru teatrul craiovean

Montarea renumitului regizor britanic a primit patru nominalizări importante la premiile senatului UNITER în anul 2023: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol principal (Claudiu Mihail pentru rolul Oedip) și Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Udrescu pentru rolul Creon) şi a atras numeroşi spectatori din afara oraşului, fiind inclus şi în proiectul Naveta Culturală.

„Pentru noi a fost foarte important să-i avem pe Declan Donellan şi pe Nick Ormerod în teatrul nostru. Colaborarea noastră a venit cu circa 8 ani înainte ca ei să vină efectiv aici şi să facă producţia. Motivul principal pentru care ni i-am dorit aici a fost că, dincolo de genialitatea sa ca regizor, Declan Donellan este un extraordinar pedagog pentru actori. Din „mâna” sa au ieşit foarte mulţi actori mari, acum celebri, la Hollywood sau pe mari scene mondiale. Şi am văzut acum cu ochii noştri felul în care lucrează cu actorii, are o modalitate unică. Nu le-a dat niciodată indicaţii actorilor, ce să facă, unde să se ducă, pur şi simplu au spus poveşti şi el a reuşit să inducă în actori totul prin maniera sa proprie”, a mărturisit Vlad Drăgulescu.

Din distribuţie fac parte Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Eugen Titu, Corina Druc, Irina Danciu, Mihai Alexandru Purcaru, Marian Politic, Anca Maria Ilinca, Petri Ştefănescu.

Hamlet, un nou spectacol semnat de Donellan, va avea premiera în februarie

„Prin acest spectacol, echipa noastră a avut parte poate de cea mai puternică experienţă artistică până în prezent. Chiar în decembrie, când am făcut un soi de repetiţie pentru ce se va întâmpla la Madrid, jucând câte două reprezentaţii pe zi, actorii noştri nu au obosit ci, dimpotrivă, au început să joace din ce în ce mai bine, mai concentraţi. Iar acest lucru se datorează în mare parte lucrurilor pe care Declan Donellan a reuşit, în timpul repetiţiilor, să le reverse asupra lor”.

Echipa TNC este în discuţii în acest moment pentru un turneu cu Oedip Rege în Georgia. Între timp, Naţionalul se pregăteşte de premiera unui nou spectacol montat de Donellan şi Ormerod la Craiova. „Hamlet”-ul acestora se va juca pentru prima dată pe 22, 23, 24 februarie 2024.

Citeşte şi: Filarmonica din Craiova a dus numele Olteniei în China

Exit mobile version