Acasă Actualitate Cultura „Jandarmeria Română 1850 – 2020”la Muzeul Olteniei Craiova

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”la Muzeul Olteniei Craiova

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”va fi prezentată la Muzeul Olteniei Craiova, începând de luni, 3 aprilie. Vernisajul va avea loc luni, 3 aprilie, la ora 12.00.

Muzeul Olteniei Craiova este a paisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară.

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre:

  • Muzeul Național de Istorie a României,
  • Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu,
  • Inspectoratul General al Jandarmeriei Române,
  • Muzeul Jandarmeriei Române,
  • Asociația RoMilitaria,
  • Muzeul Olteniei Craiova,
  • Consiliul Județean Dolj,
  • Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihai Bravul” Dolj.

Piese de patrimoniu

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții. Această instituţie a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.

A fost întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica. Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate: o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament.

Fotografii rare

Publicul vizitator va avea ocazia să vadă fotografii rare din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova și din colecțiile dr. Pavel Mirea, Ciprian Radu, Adrian Gabriel Simionescu și col. dr. Constantin Păun, care înfățișează jandarmi din județul Dolj de la începutul secolului XX și din perioada interbelică.

Pentru a evidenția istoria Olteniei și a oamenilor care au reprezentat cu demnitate această regiune, în cadrul expoziției vor fi prezentate obiecte, fotografii și documente care au aparținut subofițerului Dumitru Radu. Originar din comuna Plenița, acesta și-a desfășurat activitatea profesională, în cadrul Jandarmeriei și Miliției între 1933-1952 la diferite posturi din județul Timiș-Torontal. După instaurarea comunismului, a fost exclus din rândul cadrelor Ministerului de Interne și a revenit în localitatea natală. Obiectele au fost împrumutate pentru completarea expoziției de către domnul Ciprian Radu, căruia îi mulțumim pentru nobilul gest.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.
Expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în perioada 3 aprilie – 5 iunie 2023, de marți până duminică în intervalul orar 09:00-17:00. Ultimul acces se realizează cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.

Citeşte şi: Vâlcea: Încep înscrierile pentru beneficiarii ajutoarelor alimentare POAD

Exit mobile version