Acasă Actualitate Cultura A plecat la Dumnezeu Vasile Tărâțeanu

A plecat la Dumnezeu Vasile Tărâțeanu

Vasile Tărâțeanu a fost sufletul entuziast din Cenaclul Transfrontalier Maşina cu Poeţi Suceava-Cernăuți
Vasile Tărâțeanu a fost sufletul entuziast din Cenaclul Transfrontalier Maşina cu Poeţi Suceava-Cernăuți

Vasile Tărâțeanu, jurnalist, publicist, poet, membru de onoare în Academia Română, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, membru al comitetului coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina, a murit la vârsta de 76 de ani.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de fata acestuia. El era lider al comunității românești din Ucraina, dar aves și calitatea de scriitor și membru de onoare al Academiei Române.

Vasile Tărâțeanu a fost sufletul entuziast din Cenaclul Transfrontalier Maşina cu Poeţi Suceava-Cernăuți, care rămâne mai sărac prin această mare pierdere. În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți, a fondat Societatea pentru Cultură Română „Mihai Eminescu“. A fost coordonator al Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, redactor-șef al ziarelor „Plai românesc”, „Arcașul”, „Neamul românesc”. A realizat o serie de proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din nordul Bucovinei.

Vasile Tărâțeanu a organizat trei congrese ale intelectualității românești din regiunea Cernăuţi şi alte manifestări culturale cu semnificații patriotice și a luptat pentru identitatea lingvistică și culturală a românilor din Ucraina.

Exit mobile version