Acasă Actualitate Simpozionul Constantin Brâncuși de la Craiova, deschis astăzi cu un concert gratuit...

Simpozionul Constantin Brâncuși de la Craiova, deschis astăzi cu un concert gratuit la Filarmonică

Simpozionul de sculptură „Drumuri Brâncușiene”, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, ajunge anul acesta la cea de-a zecea ediție.

Simpozionul de sculptură „Drumuri Brâncușiene”, organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, ajunge anul acesta la cea de-a zecea ediție. Evenimentul din 2022 va fi inaugurat în această seară, la Filarmonica Oltenia, cu un concert-concept inspirat de celebrul sculptor român: Dezlegania proiectului muzical Corbu, care îl are în spate pe violonistul Sergiu Corbu Boldor.

„Este o ediție la care vom avea parte și de o sculptură în metal, mai precis în alamă, care va fi realizată de artistul Emilian Popescu și va purta numele Ultima Picătură. Cealaltă lucrare, intitulată Portal, îi va aparține sculptorului Dan Nica și va fi realizată în marmură”, a declarat Laurențiu Tudor, managerul TRADEM.

Tema acestei ediții este „Poarta spre Fantezie”, iar simpozionul se va desfășura pe parcursul a două luni.

La deschiderea simpozionului de sculptură va fi prezent și primarul Craiovei, care va oferi o distincție pentru spiritul civic dovedit unui șofer de autobuz angajat la RATC. Acesta a sărit în ajutorul unei adolescente care a fost recent victima unui act de hărțuire în mijlocul de transport în comun.

Concertul Dezleganie poposește la Craiova

Concertul care deschide Simpozionul „Drumuri Brâncușiene” poposește la Craiova după ce în 2020 a avut parte de un turneu internațional.

„Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate”, spune protagonistul principal al proiectului Sergiu Corbu Boldor – violinist. Conceptul turneului are în spate și pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară.

Turneul din anul 2020 a stat sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”

Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat. Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complexă și complexitatea simplătății, între fiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun îl găsesc în unitatea contradictoriilor pe care o regăsesc și la Brâncuși și la Sergiu CORBU Boldor. E timpul să simți altfel.

Dezlegania poate fi ascultată la acest link:

Sergiu Corbu Boldor, colaborări cu Phoenix, Haggard sau Guano Apes

Sergiu CORBU Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea cu specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară. Pe lângă vioară Sergiu CORBU Boldor a studiat ca instrumente secundare: chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.

Sergiu CORBU Boldor are o experiență de peste 12 ani pe scenele mari ale industriei muzicale. 

A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, farfarello, Haggard, Guano Apes etc.

În prezent colaborează ca violonist cu trupa Hara și corul All’s Choir, muzicieni din Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București. Din 2017 este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU.

În 2021 Sergiu Corbu Boldor, alături de Liviu Farcaș și Victor Mihai au realizat live coloana sonoră a celor 25 de ore și 30 de minute de spectacol din cadrul proiectului manifest „Hektomeron” al Teatrului Național „Marin Sorescu”.

În 2022 a realizat concertul-spectacol „Din Furtună”, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, organizat de Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova.

Exit mobile version