Acasă Actualitate Cultura Scriitorul sud-african Damon Galgut, laureat al Booker Prize 2021

Scriitorul sud-african Damon Galgut, laureat al Booker Prize 2021

Damon Galgut a salutat ‘un an grozav pentru literatura africană (David Parry/PA via AP)
Damon Galgut a salutat ‘un an grozav pentru literatura africană (David Parry/PA via AP)

Autorul sud-african Damon Galgut a câştigat, miercuri seară, prestigiosul premiu literar britanic Booker Prize pentru romanul ‘The Promise’ (Promisiunea), o carte despre cum se scurge timpul într-o familie de fermieri albi din Africa de Sud în perioada post-apartheid, relatează Agerpres, citând AFP.

‘Sunt profund şi smerit recunoscător’, a declarat scriitorul în vârstă de 57 de ani, finalist pentru a treia oară.

În mod evident emoţionat, Damon Galgut a salutat ‘un an grozav pentru literatura africană’, marcat de Premiul Nobel pentru Literatură acordat unui britanic născut în Zanzibar, Abdulrazak Gurnah.

‘Acesta este un proces care va continua’ şi ‘oamenii vor lua scriitura africană puţin mai în serios’.’Sunt o mulţime de scrieri grozave care vin de la noi’, a estimat Damon Galgut în cadrul unei conferinţe de presă.

Galgut, care s-a numărat printre favoriţi din cei şase finalişti, a subliniat că acceptă acest premiu pentru ‘toate poveştile spuse şi cele care nu au fost spuse’, scriitorii, recunoscuţi sau nu, ‘ai acestui continent remarcabil’.

Acoperind perioada de la sfârşitul apartheidului până la preşedinţia lui Jacob Zuma, cartea sa, Promisiunea, urmăreşte, pe parcursul unei serii de înmormântări, destrămarea treptată a unei familii albe din Pretoria în perioada în care Africa de Sud se îndreaptă spre democraţie.

Exit mobile version