Acasă Actualitate Infringement împotriva României pentru întârzieri la plăţile către farmaciile independente

Infringement împotriva României pentru întârzieri la plăţile către farmaciile independente

Infringement împotriva României pentru întârzieri la plăţile către farmaciile independente
Infringement împotriva României pentru întârzieri la plăţile către farmaciile independente

Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile Directivei 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Întârzierile în efectuarea plăţilor afectează lichidităţile întreprinderilor şi complică situaţia financiară a acestora. Acestea afectează, de asemenea, competitivitatea şi rentabilitatea întreprinderilor, odată ce creditorul trebuie să obţină finanţări externe din cauza efectuării cu întârziere a plăţilor, conform Agerpres.

Directiva 2011/7 obligă autorităţile publice să îşi plătească facturile în decurs de 30 de zile calendaristice, termenul legal de plată putând fi extins până la maximum 60 de zile calendaristice pentru entităţile publice care furnizează servicii de asistenţă medicală.

Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere

Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere din cauză că autorităţile de sănătate publică plătesc farmaciilor independente cu întârzieri semnificative pentru medicamentele eliberate pacienţilor prin sistemul naţional de asigurări de sănătate.

România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele

Întrucât farmaciile sunt direct răspunzătoare faţă de distribuitori şi alte părţi din lanţul de aprovizionare pentru orice întârzieri din partea lor, aceste întârzieri la plată riscă să falimenteze farmaciile independente din România, precizează sursa citată.

Acum, România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele semnalate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, a doua etapă a procedurii de infringement.

Citeşte şi: O chitară acustică cu 12 corzi a lui John Lennon, care până recent a fost pierdută, scoasă la licitaţie

Exit mobile version