Acasă Actualitate Grecia: Ceață de praf portocaliu din Sahara peste Atena

Grecia: Ceață de praf portocaliu din Sahara peste Atena

O ceață portocalie a coborât peste Atena, în timp ce norii de praf au intrat din deșertul Sahara, potrivit BBC. Este unul dintre cele mai grave astfel de episoade care au lovit Grecia din 2018, potrivit oficialilor.

Grecia fusese deja lovită de nori similari la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, care acopereau și zone din Elveția și sudul Franței.

Se preconizează că cerul se va limpezi astăzi, spune serviciul meteorologic al Greciei.

Calitatea aerului s-a deteriorat în multe zone ale țării și miercuri dimineață Acropola din Atena nu a mai fost vizibilă din cauza prafului. Norul a ajuns până în nord la Salonic.

Grecii cu afecțiuni respiratorii au fost îndemnați să limiteze timpul petrecut în aer liber, să poarte măști de protecție și să evite exercițiile fizice până când norii de praf se curăță.

Praf și temperaturi ridicate

Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an.

Majoritatea prafului coboară rapid pe Pământ, dar unele dintre particulele mici pot parcurge distanțe uriașe, ajungând uneori în Europa.

Atmosfera mai ales în sudul Greciei a devenit înăbușitoare din cauza combinației dintre praf și temperaturi ridicate.

Meteorologul Kostas Lagouvardos a comparat vederea de la o stație meteo cu planeta Marte.

Serviciul de pompieri a raportat marți 25 de incendii de vegetație în ultimele 24 de ore. Un incendiu a izbucnit în apropierea unei baze navale de pe insula Creta – unde temperaturile au crescut peste 30C (86F) – iar casele și o grădiniță au trebuit să fie evacuate, potrivit rapoartelor locale.

Citește și: Olt: Trafic restricționat pe DEx 12, pentru efectuarea de lucrări

Exit mobile version