Acasă Actualitate Opoziția îl uimește pe Erdogan cu victoria istorică

Opoziția îl uimește pe Erdogan cu victoria istorică

Susținătorii opoziției au sărbătorit la Istanbul și în alte orașe, pe măsură ce amploarea victoriei a devenit clară

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut duminică victoria istorică a opoziţiei la alegerile municipale. În opinia lui, reprezintă un „punct de cotitură” pentru tabăra sa, la putere din 2002, potrivit BBC.

Principalul partid de opoziție din Turcia a câștigat alegerile în principalele orașe. Rezultatele sunt o lovitură semnificativă pentru Recep Tayyip Erdogan, care sperase să-și recapete controlul asupra orașelor la mai puțin de un an după ce și-a revendicat al treilea mandat de președinte. A condus campania pentru a câștiga la Istanbul, unde a crescut și a devenit primar. Dar Ekrem Imamoglu, care a câștigat prima dată orașul în 2019, a obținut o a doua victorie pentru opoziția seculară CHP.

Președintele Erdogan a promis susținătorilor că partidul său își va învăța lecțiile din înfrângere
Președintele Erdogan a promis susținătorilor că partidul său își va învăța lecțiile din înfrângere

Erdogan a promis o nouă eră în megaorașul Turciei de aproape 16 milioane de locuitori, dar primarul actual al Istanbulului era pe cale să câștige peste 50% din voturi, cu peste 10 puncte înaintea candidatului președintelui Partidului AK. Aceasta a fost și prima dată de când Erdogan a venit la putere în urmă cu 21 de ani, când partidul său a fost învins în toată țara la urne. În capitala Ankara, primarul de opoziție Mansur Yavas a fost atât de mult înaintea rivalului său cu 59%, încât și-a declarat victoria.

Opoziţia victorioasă

CHP era, de asemenea, pe cale să câștige în multe dintre celelalte orașe mari ale Turciei, inclusiv Izmir și Bursa, Adana și stațiunea Antalya. Președintele Erdogan, de 70 de ani, a recunoscut că alegerile nu au decurs așa cum a sperat. El le-a spus susținătorilor de la Ankara că vor marca „nu un sfârșit pentru noi, ci mai degrabă un punct de cotitură”.

El s-a bazat întotdeauna pe „voința poporului” pentru autoritatea sa și le-a spus susținătorilor că și acum va respecta electoratul. În timpul campaniei electorale, Erdogan a spus că acesta va fi ultimul său, deoarece mandatul său prezidențial se încheie în 2028. Dar criticii au crezut că victoria l-ar fi încurajat să revizuiască constituția, astfel încât să poată rămâne la cârma ţării.

Ekrem Imamoglu a câștigat Istanbulul pentru opoziție în 2019

În schimb, rezultatul a fost un mare succes pentru președintele CHP, Ozgur Ozel, care a lăudat alegătorii pentru că au decis să schimbe chipul Turciei într-un vot istoric: „Vor să deschidă ușa unui nou climat politic în țara noastră.”

Mulțimile din Istanbul s-au adunat în fața primăriei din Sarachane, unul dintre cele mai vechi cartiere din Istanbul. Au fluturat steaguri turcești și pancarte care arată poza lui Ekrem Imamoglu alături de tatăl fondator al Turciei, Kemal Ataturk, al cărui poster a fost drapat pe pereții clădirii autorității locale. „Pot spune că încrederea cetățenilor noștri în noi a fost răsplătită”, a spus Imamoglu. Atât el, cât și Mansur Yavas sunt văzuți ca potențiali candidați pentru a candida la președinție în 2028. „Totul va fi bine”, au scandat suporterii Imamoglu în timp ce dansau pe tobe și clarinete în Sarachane.

Citeşte şi: Traficant de droguri din Craiova, după gratii

Exit mobile version