Acasă Actualitate Trecem la ora de vară

Trecem la ora de vară

Se trece la ora de vară 2024
Se trece la ora de vară 2024

Pe 31 martie, duminică, se trece la ora de vară 2024, ceea ce înseamnă că ora 3:00 devine ora 4:00. Duminica, 31 martie, devine în acest fel cea mai scurtă zi din 2024.

Ora de vară va fi în vigoare până pe 27 octombrie, când ceasurile se vor muta înapoi cu o oră. Schimbarea va aduce o oră de lumină solară suplimentară dimineților, scurtând serile.

Ora de vară durează puțin sub opt luni, sau aproximativ 65% din an, acoperind primăvara, vara și jumătatea toamnei. Anul acesta, va dura de la 31 martie până la 27 octombrie.

Statele membre ale Uniunii Europene aveau termen până în 2021 să notifice dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă. Cu toate acestea, discuția rămâne încă deschisă.

Renunțarea la ora de vară

În februarie 2018, Parlamentul European a solicitat Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să propună modificări dacă este necesar.

În urma acestei evaluări, care a primit 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% au fost în favoarea renunțării la schimbarea orei, Comisia a formulat o propunere.

Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară implică schimbarea orei de două ori pe an pentru a se adapta la evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă de timp.

Ceasurile sunt ajustate cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.

Citește și: Cea mai mare cantitate de deșeuri oprită la intrarea în țară

Exit mobile version