Acasă Actualitate Cutremur în Grecia: Țara zguduită de seism resimțit în locurile fierbinți de...

Cutremur în Grecia: Țara zguduită de seism resimțit în locurile fierbinți de vacanță Atena și Creta

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 a zguduit părți uriașe din sudul Greciei – aproape de locul unde turiștii britanici se vor bucura de soarele de primăvară.

În acest moment, nu există rapoarte despre persoane rănite sausau daune, deși acest lucru se poate schimba pe măsură ce ziua trece. Cutremurul s-a resimțit în capitala Atena și în Creta, o insulă aflată în apropierea vârfului sudic al țării, la aproximativ 214 mile distanță, potrivit Mirror.

Epicentrul cutremurului a fost la 75 de mile sud-vest de Patras, potrivit Institutului Geodinamic din Atena. Are originea la aproximativ 10,5 mile sub fundul mării, aproape de insula Strofades. Au fost ridicate îngrijorări că tremurul ar putea provoca un tsunami. Autoritățile evaluează în prezent riscurile, s-a raportat.

Două replici

Două replici, cu magnitudinea 2,9, respectiv, 4,5 au urmat acestui cutremur, potrivit lui Gerassimos Papadopoulos. Seismul a fost resimţit pe insula Zakynthos, aflată în apropiere, dar şi în peninsula Peloponez.

Observatorul din Atena raportase iniţial două cutremure succesive cu magnitudinea 5,2, respectiv 5,7, însă Gerassimos Papadopoulos nu a exclus „o eroare de sistem”şi a raportat un singur cutremur cu magnitudinea 5,7. Insulele Strofade cuprind două insule, una nelocuită, iar cealaltă adăpostind o mănăstire.

Grecia este situată pe falii geologice majore, iar cutremurele sunt frecvente, în special în larg, însă de obicei nu provoacă victime sau pagube majore. Ultimul cutremur cu victime din Grecia, cu magnitudinea 7, a avut loc la 30 octombrie 2020 în Marea Egee, între insula grecească Samos şi oraşul Izmir (vestul Turciei).

Citește și: Restricții de circulație pentru meciul dintre Universitatea Craiova și Rapid

Exit mobile version