Acasă Actualitate Ministrul Afacerilor Interne: 80 de noi tipuri de droguri, produse anual de...

Ministrul Afacerilor Interne: 80 de noi tipuri de droguri, produse anual de crima organizată

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, sâmbătă, că, anual, în lume, sunt produse de către crima organizată 80 de noi tipuri de droguri, iar Poliţia Română face eforturi de adaptare la tacticile şi strategiile noi folosite de crima organizată, scrie Agerpres.

„E o luptă permanentă. Anual, în lume, sunt produse de către crima organizată 80 de noi tipuri de droguri, 80 de noi droguri sintetice, substanţe noi, care iniţial nu sunt cunoscute, depistate, analizate, identificate, adaptate pentru tratament, dacă vorbim de zona medicală. Iar în ceea ce priveşte tacticile infractorilor, a crimei organizate, pentru că la nivel global crima organizată dirijează acest trafic de droguri – da, sunt foarte flexibili, se adaptează şi îşi schimbă mereu tacticile şi strategiile”, a declarat Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

 Potrivit ministrului Afacerilor Interne, inclusiv Poliţia Română face eforturi de adaptare la strategiile noi folosite de crima organizată.

„Dacă se închide o rută deschid alta, dacă se identifică şi anihilează o capacitate de producţie deschid alta în altă ţară. Dacă o ţară îşi adaptează legislaţia, se mută în altă ţară. Poliţiile naţionale, inclusiv Poliţia Română, trebuie să facă şi fac eforturi de adaptare la aceste tactici şi strategii noi. Este o luptă perpetuă şi o luptă pe termen lung”, a spus Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne spune că prioritatea este combaterea traficului de droguri

El adaugă că poliţia are ca prioritate combaterea traficului de droguri, însă această problemă este „mult mai complexă”.

„În acest efort de eradicare a flagelului consumului de droguri şi a traficului de droguri, trebuie antrenate toate instituţiile cu atribuţii în prevenţie, în educaţie şi în combatere. În general, când vorbim de lupta cu drogurile, ne gândim, cum e şi firesc, la efortul principal, efortul de combatere. Dar să ştiţi că la fel de important este şi efortul de prevenţie şi de educaţie. Şi aş putea să aduc argument în acest sens, tendinţele care se manifestă pe plan mondial. Se întâmplă să vin recent de la o conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceasta a fost consacrată combaterii traficului de droguri”, precizează Cătălin Predoiu.

„E nevoie de o coordonare mai largă a eforturilor societăţii pentru a eradica acest flagel”

Ministrul mai spune că statele creează o coaliţie globală la iniţiativa Statelor Unite. Scopul este combaterea acestor droguri, care au devenit un fenomen global.

„S-a spus acolo de către fiecare participant, fiecare ministru, şefi de agenţii – secretarul de stat Antony Blinken a subliniat, de asemenea, faptul că niciun stat nu poate reuşi singur împotriva flagelului drogurilor. Deci, e important să legăm această cooperare internaţională pe partea de combatere. Dar, repet, pe partea de control, dacă vorbim de droguri sintetice, al precursorilor de droguri sintetice, partea de educaţie, de recuperare a victimelor consumului de droguri, de îngrijire a lor, de reducere a efectului drogurilor asupra oamenilor, în special cu privire asupra tinerei generaţii.

Deci este un efort mai larg, e un efort pe termen lung. E un efort în care am angajat Poliţia Română încă de la preluarea mandatului. Pot să vă spun, pe bază de rapoarte oficiale, că sunt săptămânal acţiuni lansate de combaterea traficului de droguri. Dar, repet, e nevoie de o coordonare mai largă a eforturilor societăţii pentru a eradica acest flagel din societate”, mai afirmă Predoiu.

Video AICI.

Citește și: Ministrul Agriculturii: Mănânc bio. Am un solar pentru familie unde producem bio. Unde mă opresc, mănânc mici

Exit mobile version