Acasă Actualitate Când se schimbă ora și de ce nu am renunțat la ora...

Când se schimbă ora și de ce nu am renunțat la ora de vară

Foto: pixabay.com

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, când ceasurile se dau înainte cu o oră. Ora 3.00 va deveni ora 4.00. Astfel că duminică, 31 martie, devine cea mai scurtă zi a anului, cu doar 23 de ore.

De ce nu a renunțat România la ora de vară

În ultimii ani, discuțiile privind eliminarea schimbării orei de două ori pe an, practica cunoscută sub denumirea de schimbarea orei de vară, au fost din ce în ce mai prezente atât în România cât și în restul Europei. Cu toate acestea, România nu a renunțat încă la această practică, scrie Hotnews.

Unul dintre motivele de bază este legat de armonizarea cu statele Uniunii Europene. România, ca țară membră a UE, preferă să-și mențină politica de schimbare a orei în congruență cu directivele europene și cu practicile adoptate de alte țări membre.

De asemenea, trebuie să avem în vedere impactul socio-economic pe care îl poate avea o asemenea schimbare.

Schimbarea orei de vară implică industrii întregi precum transportul aerian, feroviar și rutier, care trebuie să-si sincronizeze programele cu ale altor națiuni. În plus, afacerile care au legături comerciale importante cu alte țări ale UE ar putea fi afectate negativ de o decizie unilaterală de abandonare a orei de vară.

Există și studii care sugerează că ora de vară are beneficii asupra economiei prin încurajarea consumului și o scădere a consumului de energie în anumite perioade ale zilei.

De ce se schimbă ora în 2024 și se trece la ora de vară

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu 2021.

Statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția rămâne în aer.

Cum s-a ajuns la propunerea de renunțare la schimbarea orei? Ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul.

În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea.

Exit mobile version