Acasă Actualitate Papa Francisc are bronșită. Nu a putut să-și țină discursul

Papa Francisc are bronșită. Nu a putut să-și țină discursul

Papa Francisc sosește pentru audiența generală săptămânală la Vatican. „Încă sunt puțin răcit”, le-a spus el credincioșilor. (Foto: Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
Papa Francisc sosește pentru audiența generală săptămânală la Vatican. „Încă sunt puțin răcit”, le-a spus el credincioșilor. (Foto: Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Papa Francisc, de 87 de ani, a mărturisit că a suferit de bronşită, în timpul unui eveniment la Vatican când a tuşit. El nu a putut să-şi citească discursul.

„Vă mulţumesc tuturor, am pregătit un discurs. Nu pot să-l citesc, din cauza bronşitei”, a declarat pontiful la deschiderea anului judiciar al Sfântului Scaun.

Monseniorul Filippo Ciampanelli, unul dintre consilierii săi, a citit cateheza în timpul audienței, așa cum făcuse cu ocazii anterioare, când Papa se simțea rău.

Problemele anterioare de sănătate

Francis, care a avut probleme de sănătate în ultimii ani, a fost internat la Gemelli în martie anul trecut cu bronșită acută. Inițial, Vaticanul a spus că a fost acolo pentru analize programate, dar pontiful a dezvăluit ulterior că a simțit dureri în piept și a fost dus de urgență la spital, unde a fost diagnosticat cu bronșită. După ce a fost externat, el a glumit: „Sunt încă în viață”. A fost readmis la Gemelli în iunie pentru controale de sănătate.

În noiembrie, Francis, care este văzut adesea într-un scaun cu rotile sau cu un baston din cauza durerii la nervul sciatic și a unei probleme la genunchi, a declarat în timpul unei audiențe cu rabinii europeni că nu se simte bine, ceea ce a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni. La acea vreme era „doar un pic de răceală”.

Lui Francisc i s-a extirpat o parte dintr-un plămân la vârsta de 20 de ani, în timp ce se antrena pentru a deveni preot în Argentina sa natală. În iunie 2021 a fost supus unei operații la colon. A făcut deseori aluzie la demisie dacă sănătatea proastă îl împiedică să-și facă treaba. În decembrie, el a dezvăluit că și-a ales locul de înmormântare – Bazilica Santa Maria Maggiore din cartierul Esquilino din Roma – rupând tradiția îndelungată a papilor îngropați în grotele de sub Bazilica Sf. Petru din Vatican.

Citește și: (VIDEO) Activiștii pentru drepturile animalelor perturbă prezentarea de modă a Victoria Beckham la Paris

Exit mobile version