Acasă Actualitate Regal de spectacole la Naţionalul craiovean: Premiera „Hamlet”, Zilele „Marin Sorescu” şi...

Regal de spectacole la Naţionalul craiovean: Premiera „Hamlet”, Zilele „Marin Sorescu” şi „Familia Addams”

Iubitorii de teatru sunt invitaţi, în aceste zile, să se bucure de un program efervescent la Naţionalul din Craiova. În decursul a numai câteva zile, instituţia de cultură găzduieşte premiera spectacolului „Hamlet”, în regia reputatului Declan Donellan, urmată de trei spectacole invitate cu prilejul celebrării scriitorului „Marin Sorescu”, dar şi de două reprezentaţii ale „Familiei Addams”, montare a Teatrului Excelsior din Bucureşti, nominalizată la premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în anul 2020.

Hamlet, propunerea Craiovei pentru Festivalul Shakespeare 2024

Joi, 22 februarie, viziunea regizorală a britanicului Declan Donellan asupra tragediei hamletiene a lui William Shakespeare va fi prezentată pentru prima dată publicului. Spectacolul are parte de o premieră-maraton, jucându-se patru zile consecutiv. Biletele sunt epuizate pentru toate serile.

Hamlet este a doua colaborare pentru Declan Donellan şi scenograful Nick Ormerod cu teatrul din Craiova, după Oedip-Rege. Spectacolul este propunerea teatrului „Marin Sorescu” pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Shakespeare. Vlad Udrescu îl interpretează pe tânărul prinţ al Danemarcei, iar din distribuţie mai fac parte Ramona Drăgulescu, Claudiu Mihail, Flavia Hojda, Theodora Bălan, Raluca Păun, Alex Stoicescu, Eugen Titu, Cătălin Vieru, Darko Huruială, Marian Politic, Angel Rababoc, Costinela Ungureanu, Mircea Mogoșeanu şi Mihnea Presură.

Vlad Udrescu în HAMLET. Foto: Facebook Teatrul Naţional Craiova

Familia Addams vizitează Craiova

Pentru săptămâna următoare, Teatrul Naţional ne propune un schimb cultural de spectacole cu Teatrul Excelsior din București. Ca urmare a acestei iniţiative, craiovenii vor avea ocazia de a
viziona „Familia Addams”, un musical celebru, semnat de regizorul Răzvan Mazilu, plin de umor și emoție.
La rândul său, echipa TNC va călători la Bucureşti, pentru a face schimb de scenă cu instituţia din capitală. Astfel, în timp ce pe 27 şi 28 februarie, de la 19:00, la Craiova se va juca „Familia Addams”, la Teatrul Excelsior din Bucureşti va poposi „Outfitul Şearpelui”, un spectacol “poeticoregrafic” de Andrea Gavriliu, bazat pe versurile lui Marius Aldea.

Trei teatre invitate la Craiova, de Zilele „Marin Sorescu”

Personalitatea scriitorului Marin Sorescu va fi sărbătorită la Naționalul craiovean, care-i poartă numele din anul 2005. Vor avea loc o serie de evenimente care vor celebra posteritatea operei unui scriitor-fanion al literaturii române și europene.

În perioada 27-29 februarie, teatrul craiovean va marca „Zilele Marin Sorescu la Național”, în colaborare cu trei teatre din România. Astfel, pe 27 februarie, la sala „Ion D Sîrbu”, va avea loc reprezentația spectacolului „Iona”, producție a Teatrului Dramaturgilor Români, sub coordonarea scenică a lui Victor Ioan Frunză, cu Lari Giorgescu, alături de muzicienii Adrian Nour şi Lucian Maxim. Textul este servit și potențat prin muzica special compusă, interpretată live, iar cei doi muzicieni devin și personaje ale poveștii.

Lari Giorgescu, în IONA

Pe 28 februarie, tot la sala „Ion D. Sîrbu”, Teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu prezintă spectacolul „Sus, la Lilieci”, scenariu Ana Maria Nistor, regia Florin Liță.

Pe 29 februarie, data nașterii scriitorului, care ar fi împlinit 88 de ani în 2024, spectatorii craioveni vor putea viziona, în premieră națională, la sala „Amza Pellea”, spectacolul „Viziunea vizuinii”. Regia îi aparţine lui Alexandru Dabija şi scenografia este semnată de Doina Levintza. Spectatorii o vor întâlni pe scenă pe actriţa Simona Măicănescu, iar muzica este compusă de Victor Solomon.
Spectacolul este produs de Fundația „Marin Sorescu”.

CITEŞTE ŞI: Instanţa a decis suspendarea comasării TRADEM – Colibri – Maria Tănase, dar Primăria nu se lasă

Exit mobile version