Acasă Actualitate România intră în Schengen cu frontierele aeriene și maritime

România intră în Schengen cu frontierele aeriene și maritime

România intră în Schengen deocamdată doar cu cu frontierele aeriene și maritime
România intră în Schengen deocamdată doar cu cu frontierele aeriene și maritime

Consiliul UE a decis intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a anunțat Ministerul de Interne sâmbătă seară, scrie Hotnews.


„Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024. De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, spune ministerul.

Ce măsuri prevede decizia Consiliului

Decizia Consiliului UE de sâmbătă prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin. „România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, a mai transmis MAI.

Discuțiile continuă privind frontiera terestră

Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare. Una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene. Acestea prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin. De asemenea, angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen. Esre vorba, inclusiv, de discuții cu privire la frontierele terestre. Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.

Cele trei condiții ale Vienei

Acordul a fost însoțit de trei condiții impuse de Austria. Acestea includ:

  • intensificarea desfășurării agenției UE de protecție a frontierelor, Frontex, în România și Bulgaria
  • alocarea de fonduri de către Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor externe ale acestor țări
  • consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, de către România și Bulgaria.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria. Aceasta a invocat un număr crescut de solicitanți de azil. Olanda a fost, de asemenea, împotrivă aderării Bulgariei la Schengen.

Comisia salută decizia Consiliului

Comisia Europeană salută într-un comunicat decizia luată astăzi în unanimitate de Consiliu, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024. „Aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024. Un spațiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât și pe scena internațională”, se arată în comunicat.


Exit mobile version