Acasă Actualitate Astăzi se celebrează Sfânta Muceniță Eugenia

Astăzi se celebrează Sfânta Muceniță Eugenia

Sfânta Muceniță Eugenia
Sfânta Muceniță Eugenia

Astăzi se celebrează viața Sfintei Mucenițe Eugenia, care, din iubirea sa profundă pentru Iisus, a îndurat umilințe și suferințe de neînchipuit. În cele din urmă, ea și-a încredințat sufletul. Rugăciunea către Sfânta Eugenia ne ajută în fața încercărilor grele și a patimilor.

Sfânta Eugenia, originară din Roma, s-a mutat în Alexandria împreună cu părinții ei după ce a primit o înaltă dregătorie de la împărat, conform informațiilor de pe crestinortodox.ro. După sosirea în Alexandria, ea a luat decizia radicală de a-și părăsi familia, adoptând haine bărbătești și fugind de acasă. Eugenia s-a apropiat de episcop pentru a cere botezul, apoi și-a tuns părul, adoptând numele de Eugeniu, și a intrat într-o mănăstire, unde a trăit în asceză și rugăciuni de noapte.

Datorită înțelepciunii și luminii sale, monahii i-au propus să devină stareț. Totuși, o femeie numită Melantia, care a venit să se închine la mănăstire, s-a îndrăgostit pasional de Eugeniu. Făcându-se că este bolnavă, Melantia l-a rugat pe Eugeniu să-i permită să îi împărtășească povestea despre boala ei. Cuvintele ei pline de lacrimi și înșelătoare au atins inima lui Eugeniu, iar acesta a decis să o primească în mănăstire.

Sfintei Eugenia i s-a tăiat capul

Când a rămas singură cu starețul, a încercat să-i facă avansuri, dar pentru că nu și-a atins scopul, Melantia s-a dus la prefectul orașului, tatăl Eugeniei, și l-a denigrat, făcând, totodată, plângere că în mănăstire starețul înșală cu cuvinte viclene pe femeile cinstite și că desfrânatul a necinstit-o. Prefectul a cerut să-l vadă pe Eugeniu ca să-i dea socoteală pentru faptele sale.

La judecată, după ce şi-a ascultat defăimările venite din partea Melantiei, Eugenia și-a rupt hainele de pe ea și a arătat celor de față că este femeie. Ea le-a mărturisit, de asemenea, că e fiica judecătorului. Şocat de cele petrecute, tatăl Eugeniei a renunțat la toată mărirea, bogăția și desfătarea vieții și s-a botezat.

După trecerea la cele veşnice a tatălui ei, Eugenia şi mama ei s-au reîntors să locuiască în Roma. Era perioada în care creştinii erau prigoniţi. Refuzând să se închine idolilor, Eugenia a fost legată cu o piatră grea și aruncată în apă, dar a scăpat nevătămată ca prin minune. Vzând aceasta, împăratul a poruncit să i se taie capul.

Citește și: Un bărbat îmbrăcat în Moș Crăciun a căzut de la etajul 24 și a murit

Exit mobile version