Acasă Actualitate Parisul evacuează migranții care locuiesc ilegal înainte de JO 2024. Printre ei...

Parisul evacuează migranții care locuiesc ilegal înainte de JO 2024. Printre ei sunt și români

În Paris foarte mulți români locuiesc ilegal
În Paris foarte mulți români locuiesc ilegal

Autoritățile din Paris au început să evacueze în masă clădirile ocupate ilegal, iar acțiunea are la bază faptul că, în 2024, vor avea loc în capitala Franței Jocurile Olimpice.

Camelia Toldea, născută în România, şi-a făcut valizele şi este pregătită pentru o evacuare rapidă dintr-o clădire abandonată în care locuieşte împreună cu alte zeci de romi. Se teme că locuinţa, ocupată ilegal, va fi următoarea dintr-o serie de evacuări la care autorităţile procedează în apropierea facilităţilor ce vor găzdui Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, relatează Reuters.

Camelia Toldea, soţul ei şi cei trei copii se numără printre miile de imigranţi, solicitanţi de azil şi romi prinşi în evacuările din suburbia Seine-Saint-Denis, situată în nordul Parisului, care ilustrează problema persoanelor fără adăpost din oraş înaintea Jocurilor Olimpice, scrie News.ro.

Mai mult de jumătate din structurile construite sau renovate pentru Jocurile de vară care vor începe în iulie se află în Seine-Saint-Denis, inclusiv Satul Olimpic aflat în construcţie.

Unde este cel mai mare număr de locuințe ocupate ilegal

Întinzându-se la est de râul Sena şi având o populaţie de peste 1,6 milioane de persoane, Seine-Saint-Denis este cel mai sărac departament din Franţa. Cu solicitanţi de azil şi romi care se adăpostesc acolo, Seine-Saint-Denis are cel mai mare număr de locuinţe ocupate ilegal şi de mahalale cu locuinţe improvizate dintre toate departamentele din ţară, potrivit unui raport din 2021 al autorităţii pentru locuinţe.

Cel puţin 60 de locuri ocupate ilegal din Seine-Saint-Denis au fost închise în 2023, potrivit unei numărători Reuters bazate pe documente administrative şi judiciare şi pe interviuri cu peste 50 de persoane care se adăposteau ilegal, avocaţi, procurori, asistenţi sociali, activişti şi politicieni locali, în ceea ce avocaţii şi unii oficiali au spus că pare a fi o politică menită să înfrumuseţeze zona pentru evenimentul sportiv.

Autoritățile spun că urmează procedurile legale

Filiala din Seine-Saint-Denis a Ministerului de Interne al Franţei – cunoscută sub numele de prefectură – a declarat pentru Reuters că evacuările de squat-uri (locuinţe precare ocupate abuziv – n.r.) nu au legătură cu Jocurile Olimpice, ci urmează procedurile legale normale. Acestea au fost accelerate de o nouă lege adoptată în iulie, care impune, de asemenea, amenzi mari şi pedepse cu închisoarea pentru ocuparea ilegală.

Anul trecut, a precizat prefectura, au avut loc puţin sub 80 de închideri de squat-uri. Numărătoarea Reuters de 60 de evacuări în acest an este aproape sigur o subestimare, au declarat avocaţii. Prefectura nu a respectat o hotărâre privind libertatea de informare, potrivit căreia ar trebui să furnizeze date privind evacuările de squat-uri din 2018 până în 2023.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: La Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM

Exit mobile version