Acasă Actualitate În ultimii 10 ani, a crescut numărul celor care se declară mândri...

În ultimii 10 ani, a crescut numărul celor care se declară mândri că sunt români. SONDAJ 

Ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în ultimii 10 ani. De asemenea, și numărul celor care declară că arborează tricolorul de Ziua Naţională a crescut cu 23%. Sunt rezultatele relevate de un Sondaj INSCOP realizat la comanda News.ro.

Un sfert din români ar prefera mutarea Zilei Naționale într-un anotimp mai călduros

Peste 90% dintre cei chestionaţi consideră că a fi român înseamnă să cunoşti limba română, un procent similar apreciind că a fi român înseamnă să ai cetăţenia română. Peste un sfert dintre români ar fi de acord cu mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros, mai indică sondajul. ”Datele comparative culese de INSCOP Research în 2013, respectiv în 2023 arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice”, remarcă directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Aproape jumătate dintre români arborează tricolorul de 1 decembrie

49,7% dintre români obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua naţională (faţă de 26,3% în 2013), în timp ce 49,9% declară că nu au acest obicei (faţă de 71,5% în 2013). 0,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 2,2% în 2013). Analiza socio-demografică relevă că persoanele cu studii primare, locuitorii regiunilor Sud Muntenia şi Centru obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de ziua naţională într-un procent mai ridicat decât alte categorii socio-demografice. Persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia declară că nu au un asemenea obicei într-o proporţie semnificativ  mai ridicată decât media.

Citește mai multe despre acest sondaj pe News.ro.

Exit mobile version