Acasă Actualitate ONU cere o anchetă internaţională privind încălcări ale dreptului umanitar în războiul...

ONU cere o anchetă internaţională privind încălcări ale dreptului umanitar în războiul dintre Israel şi Hamas

Atacul din Israel a avut loc pe 7 octombrie
Atacul din Israel a avut loc pe 7 octombrie

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a făcut referire joi la „acuzaţii extrem de grave” privind încălcări ale dreptului internaţional în războiul dintre Israel şi Hamas şi a cerut o anchetă internaţională, relatează AFP.

„Acuzaţiile extrem de grave de încălcări multiple şi grave ale dreptului internaţional umanitar, indiferent de autorii acestora, necesită o anchetă riguroasă şi o stabilire a responsabilităţii”, a declarat Volker Türk, în timpul unei conferinţe în care a informat statele membre ONU despre recenta sa vizită în Orientul Mijlociu, adăugând că este „necesară o anchetă internaţională”.

Oficialul ONU a tras un semnal de alarmă

Totodată, oficialul ONU a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia „potenţial explozivă” din Cisiordania ocupată.

„Sunt profund îngrijorat de escaladarea violenţei şi a discriminării grave împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est. În opinia mea, acest lucru creează o situaţie potenţial explozivă”, a mai spus Volker Türk.

Focarele de boală şi foametea par „inevitabile” în Gaza

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat joi că focarele de boală şi foametea par „inevitabile” în Gaza, după săptămâni de atac israelian asupra enclavei palestiniene dens populate, notează Reuters.

Volker Türk a afirmat că epuizarea combustibilului va fi „catastrofală” în Gaza, ducând la prăbuşirea sistemelor de canalizare, a asistenţei medicale şi punând capăt ajutorului umanitar limitat furnizat populaţiei.

„Focarele masive de boli infecţioase şi foametea par inevitabile”, a declarat Turk, care a descris bombardamentul israelian asupra Fâşiei Gaza ca fiind „de o intensitate rareori întâlnită în acest secol”.

Citeşte şi: 26 de morți și peste 60 de răniți într-un incendiu la o fabrică din China

Exit mobile version