Acasă Actualitate Substanţele chimice din produsele de uz zilnic, efecte dăunătoare asupra dezvoltării copiilor,...

Substanţele chimice din produsele de uz zilnic, efecte dăunătoare asupra dezvoltării copiilor, potrivit unei cercetări

Substanţele chimice din produsele de uz zilnic, efecte dăunătoare asupra dezvoltării copiilor, potrivit unei cercetări
Substanţele chimice din produsele de uz zilnic, efecte dăunătoare asupra dezvoltării copiilor, potrivit unei cercetări

Copiii expuşi la niveluri mai ridicate de substanţe chimice sintetice din produsele de zi cu zi, cum ar fi hainele rezistente la apă (waterproof), umbrelele şi ambalajele produselor alimentare, au mai multe şanse să se maturizeze mai târziu în timpul pubertăţii, potrivit unei cercetări prezentate la cea de-a 61-a reuniune anuală a Societăţii Europene de Endocrinologie Pediatrică, desfăşurată între 21 şi 23 septembrie la Haga.

Descoperirile ar putea contribui la o mai bună reglementare a producţiei industriale şi a utilizării acestor substanţe chimice la nivel internaţional.

Substanţele perfluoroalchilice şi polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute şi sub numele de „substanţe chimice permanente”, care fac ca suprafeţele să reziste la pete, apă şi grăsime, sunt substanţe chimice artificiale extrem de persistente în mediul înconjurător şi în corpul uman, şi pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate şi cancer.

Aceste substanţe chimice sunt considerate perturbatoare endocrine, ceea ce înseamnă că interferează cu hormonii organismului şi ar putea avea efecte dăunătoare şi asupra pubertăţii şi dezvoltării copiilor.

Efectele asupra dezvoltării copiilor

În primul studiu care explorează legătura dintre substanţele chimice din produsele de uz zilnic şi pubertate, o echipă din Norvegia a analizat 19 substanţe chimice PFAS diferite, la 420 de băieţi şi 618 fete cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, ca parte a studiului Bergen Growth Study 2 – Studiul de creştere Berhen, potrivit News.ro.

Ei au măsurat, de asemenea, dezvoltarea sânilor şi dimensiunea testiculelor copiilor cu ajutorul ultrasunetelor şi au constatat că băieţii aveau testicule mai mici, în timp ce fetele aveau o dezvoltare mai puţin avansată a sânilor atunci când erau expuse la niveluri mai ridicate ale unui număr de substanţe chimice PFAS.

Asociere între substanţele chimice PFAS şi pubertatea întârziată

Studii anterioare au arătat, de asemenea, aceeaşi asociere între substanţele chimice PFAS şi pubertatea întârziată.

Cu toate acestea, până în prezent, informaţiile privind dezvoltarea pubertăţii erau în mare parte auto-raportate.

„Acesta este primul studiu care explorează legătura dintre expunerea la PFAS şi dezvoltarea pubertară folosind ultrasunetele ca metodă nouă şi mai obiectivă”, a declarat autorul principal, dr. Forthun, doctorand la Spitalul Universitar Haukeland din Bergen.

Potrivit acestuia, constatările studiului ar putea contribui la deciziile pe care autorităţile de reglementare le iau cu privire la aceste substanţe chimice.

Echipa plănuieşte acum să investigheze modul în care hormonii implicaţi în pubertate şi compoziţia corporală sunt asociaţi cu nivelurile de PFAS în cadrul populaţiei de copii norvegieni.

„Constatările noastre oferă dovezi suplimentare pentru efectele nocive ale PFAS asupra dezvoltării în copilărie, dar este încă neclar modul în care aceste substanţe chimice afectează hormonii legaţi de pubertate şi compoziţia corporală la copii”, spune dr. Forthun.

Determinarea acestui lucru ar putea face lumină asupra problemelor legate de reproducere şi ar putea contribui la o mai bună reglementare a acestor substanţe, a mai precizat el.

Unde se găsesc chimicalele permanente

Potrivit Ministerului Mediului, chimicalele permanente se găsec peste tot în jurul nostru, fie că suntem în casă sau în afara acesteia.

Iată unde regăsim substanțele chimice pentru totdeauna, potrivit Ministerului Mediului:

ÎMBRĂCĂMINTE:

  • produsele chimice PFAS pot fi găsite în principal în hainele hidrofuge sau rezistente la pete, cum ar fi jachete de ploaie. Pentru a vă putea proteja de aceste substanțe chimice verificați etichetele pentru substanțe hidrofuge precum teflon fabricate înainte de 2015.

AMBALAJE:

  • sursele de contaminare din ambalaje includ hârtie rezistentă la grăsime, recipiente/ambalaje pentru fast-food, pungi de popcorn pentru microunde, cutii pentru pizza și ambalaje pentru bomboane. Să nu credeți că scăpați de expunere achiziționând produse compostabile! În ciuda afirmațiilor producătorilor, s-a constatat că multe dintre aceste produse conțin compuși PFAS.

LA ȘCOALĂ:

  • s-a dovedit că aceste substanțe sunt și în ambalajele alimentare în care sunt păstrate prânzurile cât și unele terenuri de sport cu gazon artificial.

LA MUNCĂ:

  • expunerea la locul de muncă poate fi identificată în primul rând în industriile asociate cu producția și fabricarea de placări cu crom și electronice, dar substanțele chimice PFAS sunt, de asemenea, detectate în operațiunile de minerit, fracturare hidraulică și recuperare a petrolului. Deoarece substanțele chimice PFAS se găsesc în majoritatea componentelor electronice, fire și cabluri, ar putea apărea riscul de expunere inclusiv în birouri.

ORGANISME VII:

  • organismele vii contaminate de PFAS includ pești și animale, unde aceste substanțe chimice au avut capacitatea de a se acumula și de a persista în timp.

AER:

  • un nou studiu arată prezența substanțelor chimice PFAS în aerul interior, inclusiv în sălile de clasă, birouri și apartamente.

SOL:

  • ingerarea accidentală a solului contaminat sau respirarea prafului încărcat cu aceste chimicale vă poate crește riscul de expunere.

APA SUBTERANĂ ȘI POTABILĂ:

  • bazele militare și aeroporturile reprezintă o sursă majoră de expunere la PFAS, din cauza utilizării spumei de stingere a incendiilor.

Citeşte şi: Farmacii care comercializează Oxicodonă și Fentanil vor fi verificate de Ministerul Sănătății

Exit mobile version