Acasă Actualitate Maroc: 2,8 milioane de oameni, afectați de cutremurul devastator

Maroc: 2,8 milioane de oameni, afectați de cutremurul devastator

Oamenii din Maroc au fost devastați de cutremur (OTO: Profimedia Images)
Oamenii din Maroc au fost devastați de cutremur (OTO: Profimedia Images)

Cutremurul din Maroc a afectat 2.930 de sate din regiunile înalte ale Munţilor Atlas. Populaţia totală a acestora este de 2,8 milioane de persoane, a anunţat vineri ministrul responsabil cu bugetul din această ţară, informează Reuters, citat de Agerpres.

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,8 s-a produs pe 8 septembrie. Acesta a ucis peste 2.900 de oameni, cele mai multe dintre victime fiind înregistrate în zone muntoase greu accesibile.

Cel puţin 59.674 de case au fost avariate, dintre care 32% s-au prăbuşit complet, a precizat ministrul marocan Faouzi Lekjaa.

Guvernul de la Rabat va oferi 2.500 de dirhami (244 de dolari) pe lună, timp de un an, sub formă de ajutor financiar pentru familiile afectate. Asta pe lângă compensaţiile de 140.000 de dirhami plătite pentru locuinţele complet distruse şi cele de 80.000 de dirhami pentru casele avariate parţial, a adăugat ministrul marocan. Operaţiunile de reconstrucţie vor trebui să respecte arhitectura originală a locuinţelor din zonele înalte ale Munţilor Atlas.

Acest seism, cel mai devastator care s-a produs în Maroc după anul 1960, a distrus numeroase cătune cu case tradiţionale. Acestea erau construite din cărămizi de chirpici, piatră şi lemn brut, specifice comunităţilor berbere din Munţii Atlas.

Citește și: Festivalul Luminii de la Târgu Jiu: Mii de gulguţe vor lumina Parcul Central

Exit mobile version