Acasă Actualitate Un nou refugiu pentru drumeții mai sigure pe creasta Munților Făgăraș

Un nou refugiu pentru drumeții mai sigure pe creasta Munților Făgăraș

Un nou refugiu pentru drumeții mai sigure pe creasta Munților Făgăraș

Pentru drumeții sigure, Asociația Montană Carpați (AMC) a montat, un nou refugiu în creasta Făgărașului, în vecinătatea vârfului Negoiu. Refugiul este la peste 2.000 metri, într-una dintre cele mai expuse zone din masiv. Aici te poți plimba preț de 80 de kilometri fără să cobori la oraș.

30 de voluntari sunt de câteva zile în creastă ca să monteze pereții și acoperișul refugiului aduse cu un elicopter privat de la Dunca Expediții. Urmează ca până la finalul lunii iulie să fie acoperit totul cu tablă, ce care va deveni armura refugiului. Abia după acest ultim pas, în august, refugiul va putea fi folosit în siguranță de către montaniarzi.

Refugiul Scara va fi amplasat pe locul vechiului refugiu, în Șaua Scării, la 2.146 metri altitudine, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 metri) și a Custurii Sărății. Este unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș.

Proiectul este rezultatul muncii de peste doi ani a unei echipe în care s-au suprapus roluri de arhitecți, ingineri, montaniarzi. Dacă în vara și toamna lui 2021 ei urcau în Șaua Scării ca să elibereze platforma metalică a refugiului dezafectat și să sape, apoi să amplaseze platforma pe care urma să stea noul refugiu, iată că a sosit momentul: acesta va avea o suprafață de 36 mp, va fi delimitat de două zone funcționale – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit –, și va adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va impune.

Citeşte şi: (VIDEO) Gorj: Percheziţii la evazionişti din domeniul construcţiilor

Exit mobile version