Acasă Actualitate Canada anchetează accidentul submersibilului Titan

Canada anchetează accidentul submersibilului Titan

Canada anchetează accidentul submersibilului Titan
Canada anchetează accidentul submersibilului Titan

Accidentul submersibilului privat Titan, în Atlanticul de Nord, face obiectul mai multor anchete deschise sâmbătă de autoritățile canadiene. Acesta a dispărut duminica trecută în apropierea epavei Titanicului, cu cinci persoane la bord, scrie Agerpres.

Biroul pentru siguranţa transporturilor din Canada (BST) „a început o anchetă de securitate (…) asupra incidentului mortal în care a fost implicată nava Polar Prince”, nava canadiană de pe care a plecat duminică micul submersibil de turism, a anunţat sâmbătă preşedinta acesteia, Kathy Fox.

O astfel de anchetă durează de obicei între 18 şi 24 de luni. BST va încerca „să meargă mai repede, pentru că ştim că toată lumea vrea răspunsuri, mai ales familiile”, a indicat ea.

O echipă a BST a sosit la St. John’s, în Newfoundland şi Labrador. Aceasta „examinează locul evenimentului şi epava, audiază martorii şi adună toate informaţiile relevante”, a adăugat Kathy Fox.

Accidentul face obiectul mai multor anchete

BTS este organismul însărcinat cu anchetele privind accidentele aeriene, feroviare şi maritime, cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa transportului. El nu se pronunţă asupra unor eventuale răspunderi civile sau penale.

A doua anchetă, distinctă, a fost deschisă de către Jandarmeria regală canadiană (GRC). Anchetatorii săi „au început să examineze circumstanţele care au dus la moartea celor cinci persoane aflate la bordul submersibilului”, a declarat sâmbătă Kent Osmond, un responsabil al GRC din provincia Newfoundland şi Labrador.

Acesta din urmă urmează să se evalueze „dacă este justificată o anchetă completă a GRC”, a indicat el. Osmond a precizat că „o astfel de anchetă va fi derulată numai dacă analiza noastră indică faptul că legi penale federale sau provinciale ar fi putut fi încălcate”.

Garda de Coastă a Statelor Unite a anunţat joi că cei cinci pasageri de pe Titan, submersibil de turism ştiinţific care a dispărut duminică în Atlantic, au murit în „implozia catastrofală” a ambarcaţiunii.

Citește și: Cinci răniți după ciocnirea între o autoutilitară și un autoturism

Exit mobile version