Acasă Actualitate Ambasadorul României în Kenya, chemat de urgenţă de la post. Este acuzat de...

Ambasadorul României în Kenya, chemat de urgenţă de la post. Este acuzat de diplomați africani că i-a asociat cu maimuțe  

Dragoș Viorel Țigău a fost rechemat în țară

Ambasadorul României în Kenya, acuzat de diplomați africani că i-a asociat cu maimuțe. A fost rechemat de urgență de la post.

În cadrul unei reuniuni diplomatice care a avut loc la sediul Națiunilor Unite din Nairobi, ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi făcut un comentariu rasist. Acesta a stârnit un val de controverse în rândul comunității diplomatice.

Incidentul a avut loc pe 26 aprilie, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la un grup de diplomați africani ca la niște maimuțe.

El ar fi spus că „grupul african ni s-a alăturat” când a observat o maimuță neagră în apropiere, conform kenyanforeignpolicy.com. 

În data de 8 iunie, kenyanforeignpolicy.com a publicat un articol cu titlul „Rasism? Diplomat român criticat după ce a făcut referire la o maimuţă spunând «grup african», la o reuniune a diplomaţiei europene”.

MAE l-a rechemat în țară

Conform datelor oficiale ale MAE, ambasadorul României în Republica Kenya, Dragoş Viorel Radu Ţigău,  este diplomat de carieră, deţinând gradul de ministru plenipotenţiar. El a fost şef al Consulatului României de la Castellon, în perioada 2014-2019. A efectuat misiuni la:

  • Consulatul General al României de la Gyula, unde a îndeplinit funcţia de gerant interimar,
  • -Ambasada României de la Budapesta, în calitate de şef secţie politică,
  • Consulatul General de la Montreal,
  • Ambasada României de la Ottawa, îndeplinind rolurile de prim-colaborator şi însărcinat cu afaceri,
  • Ambasada României de la Londra.
  • În Centrala MAE a lucrat la Direcţia OSCE, Riscuri Asimetrice şi Neproliferare, şef serviciu Direcţia NATO, Direcţia America de Nord, în cadrul căreia a îndeplinit funcţia de director-adjunct.

Cunoaşte limbile engleză, franceză, spaniolă, germană şi maghiară. Ţigău este născut în 1967 şi anterior misiunii din Republica Kenia nu a mai ocupat funcţia de ambasador.

Citește și: Grav accident în Galați. O femeie a murit, iar fiica ei a fost transportată cu elicoperul SMURD

 

Exit mobile version