Acasă Actualitate Transilvania este mândră să îl primească pe regele „său” Charles al III-lea

Transilvania este mândră să îl primească pe regele „său” Charles al III-lea

În Transilvania, Regele Charles a salutat sătenii, a primit flori și chiar s-a sărutat pe obraz cu oamenii (Foto: Edit Katai / AP / Profimedia)
În Transilvania, Regele Charles a salutat sătenii, a primit flori și chiar s-a sărutat pe obraz cu oamenii (Foto: Edit Katai / AP / Profimedia)

Transilvania este încântată să îl primească începând de sâmbătă pe regele Charles al III-lea. El a ales această regiune pitorească a României pentru prima sa călătorie în străinătate de la încoronare, relatează agenția France-Presse într-un amplu reportaj, citat de Agerpres.

Sosit vineri în capitala Bucureşti fără soţia sa, Camilla, suveranul a pornit rapid spre atmosfera atemporală a unui loc care i-a cucerit inima în urmă cu 25 de ani.

Dan Spătaru, care lucrează la primăria unuia dintre satele preferate ale lui Charles, nu se aştepta ca acesta să se întoarcă prea curând.

„Acum că este rege, ne-am gândit că regulile de protocol nu-i vor permite să ne viziteze”, a declarat el pentru AFP. Acesta era emoţionat de sosirea lui Charles al III-lea. Mai ales la scurt timp după festivităţile de la Londra de la începutul lunii mai.

„Prin acest gest, el ne arată afecţiunea sa”, crede el.

Charles al III-lea se va bucura mai întâi de pacea şi liniştea domeniului său de la Valea Zălanului. Marţi se va întâlni cu locuitorii din Viscri, aflat la 100 de kilometri distanţă.

Atras de cele câteva străzi de pământ, de căruţele trase de cai şi de casele viu colorate, Charles şi-a cumpărat prima casă acolo în 2006. Aceasta a fost transformată într-un mic muzeu dedicat pasiunii sale pentru botanică.

„O legătură intimă” cu Transilvania

La fiecare vizită – ultima a avut loc în mai 2022 – „este plăcut şi deschis”, spune Spătaru. „Ca orice alt om, se relaxează aici şi se bucură de plimbări în natură”.

Charles al III-lea a descris din nou această „legătură intimă” cu România. A spus că se simte ca acasă, cu ocazia unei recepţii la palatul prezidenţial din Bucureşti. El se mândreşte cu faptul că este rudă îndepărtată a unui domnitor din secolul al XV-lea. Este vorba despre Vlad Ţepeş, care a inspirat personajul Contelui Dracula. Charles a mai spus că are „Transilvania în sânge”.

Citește și: Prințul Harry, primul membru al familiei regale care va depune mărturie în instanță

Exit mobile version