Acasă Actualitate Raport ONU: Au ”evoluat” rutele pentru trafic de droguri spre Europa

Raport ONU: Au ”evoluat” rutele pentru trafic de droguri spre Europa

Aprovizionarea mondială cu droguri, în special cocaină provine „practic în întregime” din America de Sud. Liderii provin din trei țări – Bolivia, Columbia și Peru, potrivit raportului „Global report on Cocaine 2023 – Local dynamics, global challenges”, publicat în martie de Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate.

ONU constată că în continuare Columbia domină rutele de trafic din America de Sud, însă rutele de trafic spre Europa „au evoluat”.

Columbia domină în continuare rutele de trafic din America de Sud, în special către America de Nord, unde cea mai mare parte a cocainei este columbiană. Cu toate acestea, rutele de trafic către Europa au evoluat. Rolul dominant al porturilor columbiene ca punct de plecare pare să fie în declin. Traficanții trec din ce în ce mai mult produsele prin America Centrală și alte țări din America de Sud.

Pe unde se transportă

Cocaina provenită din Bolivia și Peru, care nu au ieșire la Oceanul Atlantic, este transportată din ce în ce mai mult prin așa-numita rută a Conului Sudic. Acesta trece prin Paraguay și prin calea navigabilă Paraná-Paraguay. Grupurile criminale, adesea din Brazilia, folosesc avioane pentru a trece granița și apoi bărci de-a lungul râului până la Atlantic”, se arată în raportul Organizației Națiunilor Unite.

Belgia și Țările de Jos au detronat Peninsula Iberică în topul destinațiilor pentru cocaina din America de Sud, se mai arată în raportul ONU.

Belgia, Franța și Spania au înregistrat fiecare creșteri abrupte ale numărului de consumatori de cocaină. Aceștia au intrat la tratament începând cu 2017 sau 2018. Italia a înregistrat, de asemenea, o creștere lentă, dar constantă”.

Războiul din Ucraina ar putea schimba rutele de tranzit

Conflictul din Ucraina afectează probabil rutele de tranzit și modelele de consum din Europa de Est, constată ONU.

Cocaina este scumpă, iar consumul acesteia în Europa de Est este rezervat unor grupuri de consumatori cu venituri ridicate. Consumul este adesea asociat cu locuri de recreere precum cluburile de noapte.

De asemenea, este posibil ca unele linii de aprovizionare să fie afectate. Există dovezi că grupurile infracționale străine au folosit porturile din Ucraina. Și asta pentru a evita controalele de aplicare a legii în Europa de Vest. Este probabil ca aceste grupuri să mute aceste activități în alte porturi de la Marea Neagră din România sau Bulgaria”, din cauza războiului declanșat de Rusia în februarie 2022.

Raportul poate fi consultat aici.

Citește și Opt persoane, reținute pentru trafic de droguri

Exit mobile version