Acasă Actualitate Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis într-un atentat

Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis într-un atentat

Ordinul Curajului este acordat lui Maxim Fomin

Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis într-un atentat petrecut duminică într-o cafenea din Sankt Peteresburg.

Bloggerul militar a fost ucis, iar peste 30 persoane au fost rănite în urma unei explozii într-o cafenea din centrul orașului Sankt Petersburg din Rusia.

Tatarski avea 500.000 de abonați pe canalul său Telegram.

În weekenduri, la această cafenea se aduna clubul de discuții „Cyber Z Front”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat post-mortem Ordinul Curajului „ofițerului militar” Vladlen Tatarski care a murit în urma unei explozii, potrivit BBC.

Ordinul Curajului este acordat lui Maxim Fomin „pentru curajul şi vitejia de care a dat dovada în îndeplinirea îndatoririlor sale profesionale”, se arată într-un decret publicat pe site-ul Kremlinului.

Comitetul antiterorist

Rusia a calificat luni drept atentat terorist asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, care a decedat cu o zi în urmă într-o explozie la Sankt-Petersburg şi a legat atacul de serviciile speciale ucrainene şi de Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), scos în afara legii, al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie deja de doi ani, notează EFE.

„A fost stabilit că atentatul terorist comis la 2 aprilie la Sankt-Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ucrainene cu participarea unor agenţi care au colaborat cu FBK-ul lui Navalnîi”, susţine Comitetul antiterorist rus într-un comunicat.4

Daria Trepova, presupusa autoare a atacului terorist, arestată

Relatările presei din Rusia spun că Daria Trepova, de 26 de ani, i-a înmânat lui Tatarski o statuetă despre care se crede că ar fi conţinut explozibilul ce l-a ucis pe blogger şi a rănit peste 30 de persoane. Cafeneaua din Sankt Petersburg unde s-a petrecut atentatul îi aparţine lui Evgheni Prigtwojin, fondatorul grupului rus de mercenari Wagner.

Ministerul rus de Interne a difuzat o înregistrare video în care Daria Trepova recunoaşte că a adus statueta la cafeneaua unde a avut loc explozia. Cu toate acestea, declaraţia ei a fost cel mai probabil obţinută sub constrângere şi nu spune dacă tânăra ştia despre explozibilii care erau ascuşi în acest obiect.

În fragmentul de interogatoriu publicat de poliţia rusă, Trepova a declarat că a înţeles că a fost arestată pentru că a livrat statuia care a explodat ulterior, dar a refuzat să spună cine i-o dăduse. „Pot să vă spun mai târziu?”, a spus ea în momentul în care înregistrarea video s-a întrerupt.

Oficialii ruşi spun că actul terorist, aşa cum este calificată acum crima, a fost planificat şi organizat de pe teritoriul Ucrainei şi că suspecta este o susţinătoare a Fundaţiei Anticorupţie (FBK), condusă de liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care este încarcerat. Însă prietenii şi familia spun că, deşi era o activistă anti-război – se pare că fusese reţinută la un protest la începutul războiului – opiniile sale nu erau radicale şi nu era capabilă de crimă. Soţul ei, Dmitri Rilov, sugerează că este posibil ca ea să fi fost păcălită.

Exit mobile version