Acasă Actualitate Parfumuri retrase de la vânzare din cauza unei substanțe care poate provoca...

Parfumuri retrase de la vânzare din cauza unei substanțe care poate provoca infertilitate

Parfumuri retrase de la vânzare din cauza unei substanțe care poate provoca infertilitate
Parfumuri retrase de la vânzare din cauza unei substanțe care poate provoca infertilitate

O substanţă interzisă a fost găsită de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în mai multe parfumuri puse la vânzare de câteva magazine din București, fiind dată o amendă în valoare de 30.000 de lei şi retrase de la vânzare produsele cu probleme. Acţiunea de control este în desfăşurare și au fost depistate și alte nereguli, conform TVR.

ANPC a anunţat vineri, 17 martie, printr-un comunicat de presă, că de mai multe zile Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov desfășoară o amplă acţiune de control la operatorii economici care comercializează produse cosmetice, în marile centre comerciale din regiune.

”În urma verificărilor, care nu sunt încheiate încă, au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv: comercializarea unor produse cosmetice (parfumuri) diverse game şi mărci, care conţin substanţa interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provocând efecte adverse grave (între care tulburări de fertilitate și perturbări endocrine, potrivit studiilor de specialitate – n.r.), această substanţă fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) şi Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes)”, a transmis ANPC.

De asemenea, comisarii au decis oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru magazinul Obsentum, situat în Afi Cotroceni Mall.

Alte deficiențe constatate de inspectorii ANPC

Inspectorii ANPC au găsit, de asemenea, produse care nu aveau etichetele traduse în limba română, testere expirate sau produse care nu aveau menţionată data deschiderii.

„Când ajungi în dreptul unor rafturi cu cosmetice, pare că eşti deja în altă ţară. Poate dacă le utilizează, doamnele învaţă şi limba străină în care este scrisă eticheta, pentru că româna este facultativă, din păcate. Cât despre substanţa interzisă, cred că ne-am obişnuit cu ideea că, pentru unii, profitul face să pălească legea. Miroase totul a mucegai”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Potrivit ANPC, la operatorul economic Sephora Cosmetics România SRL (magazin Sephora) s-a descoperit comercializarea unor produse fără a avea menţionată data deschiderii în vederea stabilirii datei durabilităţii minimale stabilită de producător sau folosirea unor testere cu data durabilităţii minimale depăşită la operatorul economic Sephora Cosmetics România SRL (magazin Sephora), iar la operatorul economic Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas) se comercializau echipamente de joasă tensiune fără declaraţii de conformitate.

În urma controlului a fost interzisă punerea la dispoziţie a echipamentelor de joasă tensiune, fără declaraţii de conformitate.

Control determinat de analiza alertelor de pe sistemul RAPEX

ANPC precizează că această campanie de control a început ca urmare a analizei alertelor de pe sistemul RAPEX, referitoare la produsele cosmetice care conţin ingrediente periculoase, realizată de Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul ANPC. Scopul demersului este acela de a verifica existenţa, pe piaţa din România, a unor astfel de produse şi oprirea lor de la comercializare.

Ulterior finalizării acţiunilor de control, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov vor notifica pe sistemul de alertă rapidă RAPEX, de asemenea, existenţa la comercializare, în ţara noastră, a produselor cosmetice cu ingrediente periculoase.

Exit mobile version