Acasă Actualitate Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver 

Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver 

Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver 
Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver 

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, pentru cel mult 90 de zile.

În același timp, Guvernul României este încurajat „să intensifice eforturile” de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei, a anunțat joi Ambasada României în Statele Unite, conform HotNews.ro.

Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au făcut-o luna trecută în România.

“Proiectul de lege privind susținerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite pe acest dosar.

Proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne

De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție.

Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre” a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.

Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În același timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, așa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei, mai spune ambasada.

Includerea României în programul Visa Waiver depinde de atingerea a două obiective

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat miercuri, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

Includerea României în programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză pentru cel mult 90 de zile, depinde de atingerea a două obiective.

„Primul este din domeniul schimbului de informații, ceea ce înseamnă că România trebuie să îndeplinească toate cerințele rezultate din acordurile noastre de schimb de informații, adică monitorizări privind terorismul, schimbul unor astfel de informații și așa mai departe”, a spus Dereck Hogan.

România trebuie să ia măsuri pentru a scădea rata de refuz a vizelor SUA

De asemenea, România trebuie să ia măsuri pentru a scădea rata de refuz a vizelor SUA, care acum depășește 12%. Pentru admiterea în Visa Waiver trebuie să fie sub 3%.

„Statele Unite se angajează să facă totul ca România să se alăture programului Visa Waiver cât mai curând posibil, cât mai rapid posibil. Deci ne luăm acest angajament.

Am avut în România, chiar săptămâna trecută, o delegație a Biroului nostru de afaceri consulare care s-a întâlnit cu toate autoritățile implicate pentru a discuta concret despre ce fel de informații trebuie să furnizeze guvernul oamenilor pentru ca aceștia să poată îndeplini criteriile necesare în procesul de solicitare a vizei, pentru ca ei să poată face solicitări de viză cu șanse mai mari de a fi aprobate”, a adăugat oficialul american.

Exit mobile version