Acasă Actualitate Când trece România la ora de vară

Când trece România la ora de vară

Și în 2023, România va trece de la ora de iarnă la ora de vară în ultimul week-end din martie – mai precis, în noaptea de 25 spre 26 martie. Și asta cu toate că înainte de pandemie Uniunea Europeană părea decisă să renunțe la ideea de a da ceasul înainte și înapoi, iar acum și Statele Unite merg în aceeași direcție. Practic, încă din 2021 ar fi trebuit să nu mai schimbăm ora. Suntem însă în 2023 și practica este încă în vigoare. Care e motivul? În 2023, în România, trecerea la la ora de vară se va face în noaptea dintre sâmbătă, 25 martie și duminică, 26 martie. Ora 03:00 a acestei nopți va deveni ora 04:00, adică vom dormi o oră mai puțin, în cea mai scurtă noapte din an. Ora respectivă va fi recuperată atunci când se va trece la ora de iarnă, adică în noaptea dintre 28 și 29 octombrie.

Același lucru se va întâmpla în celelalte state ale Uniunii Europene și în Marea Britanie, la aceeași dată. În Statele Unite și Canada, trecerea la ora de vară se va face pe 12 martie 2023.În Israel se va trece la ora de vară pe 24 martie iar în Egipt, care a reintrodus practica după câțiva ani invocând criza energiei, pe 29 aprilie.

De ce nu renunță România la ora de vară

În România a existat o propunere privind renunțarea la schimbarea orei încă din 2018, dar ea a fost respinsă de Senat. La data respectivă şi Guvernul şi-a exprimat opoziţia față de astfel de inițiative, în primul rând fiindcă afectau corelarea cu orarul de vară al celorlalte state ale UE. Practic, la acel moment era imposibil să se renunțe la această practică.

Țările care au renunțat să mai treacă la ora de vară sau de iarnă

Din țările europene, Rusia, Turcia, Georgia, Azerbaidjan și Belarus au renunțat la schimbarea orei. În 202, și Senatul american a votat ca, începând din 2023, pe tot teritoriul Statelor Unite să se renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, dar legea nu a reușit să treacă și de Camera Reprezentanților. Chiar și așa, Hawaii, Puerto Rico și mare parte din statul Arizona nu schimbă ora.

Exit mobile version