Acasă Actualitate 44 de morţi şi 38 de dispăruţi în alunecările provocate de ploile...

44 de morţi şi 38 de dispăruţi în alunecările provocate de ploile torenţiale din Brazilia

44 de morţi şi 38 de dispăruţi în alunecările provocate de ploile torenţiale din Brazilia

Căutările au continuat, marţi, în sud-estul Braziliei pentru a găsi 38 de persoane dispărute în urma alunecărilor de teren care au măturat numeroase case, în timp ce bilanţul a ajuns la 44 de morţi, transmite Le Figaro.

Peste 680 de milimetri de ploaie au căzut în 24 de ore în Sao Sebastiao, o staţiune balneară situată la aproximativ 200 km de Sao Paulo, mai mult decât dublul precipitaţiilor lunare. Un record naţional, potrivit Guvernului din statul Sao Paulo. Aici au fost înregistrate până acum 43 de decese, la care se adaugă cel al unei fetiţe, mai la nord, în oraşul de coastă Ubatuba.

Sute de persoane au rămas fără adăpost

„Operaţiunile de căutare şi salvare continuă fără încetare”, a declarat biroul guvernatorului din Sao Paulo, adăugând că 1.730 de persoane au fost evacuate temporar din casele lor şi 760 au rămas fără adăpost.

„Nu ştim care va fi bilanţul victimelor. S-ar putea să găsim cadavre acolo unde nu ne aşteptam”, a declarat pentru AFP guvernatorul Tarcisio de Freitas, după ce s-a întors dintr-un zbor cu elicopterul deasupra zonei calamitate.

Ploile continuă

Treizeci şi opt de persoane sunt încă date dispărute, o cifră care, potrivit acestuia, ar putea ridica numărul morţilor în urma alunecărilor de teren mortale de duminică la peste 70. Dar condiţiile meteorologice nefavorabile au îngreunat eforturile de căutare până la căderea nopţii, ploile suplimentare făcând ca solul din zonă să fie „foarte umed şi alunecos”.

Serviciul naţional de meteorologie (Inmet) a anunţat că ploile vor continua în regiune pe tot parcursul săptămânii.

Douăzeci şi cinci de persoane, dintre care şase copii, sunt tratate în spitale, dintre care şapte în stare gravă, potrivit autorităţilor locale, care au precizat că aproape 1.000 de salvatori, 50 de maşini şi 14 elicoptere au fost trimise la faţa locului. La Sao Sebastiao, un cort a fost ridicat pentru un priveghi colectiv în onoarea victimelor, în timp ce populaţia s-a ajutat reciproc pentru a curăţa noroiul care a invadat casele care nu au cedat sub presiune.

Brazilia, care suferă de efectele schimbărilor climatice, este afectată de dezastre naturale repetate, cum a fost în februarie 2022 la Petropolis, în statul Rio de Janeiro, unde peste 230 de persoane au murit din cauza ploilor abundente.

Exit mobile version