Acasă Actualitate Copii scoşi de sub moloz, în Siria, de salvatori care sapă cu...

Copii scoşi de sub moloz, în Siria, de salvatori care sapă cu mâinile goale

Imagini dramatice cu eforturile de salvare a victimelor cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria continuă să apară pe rețelele sociale. Lângă Alep, un tată sapă cu mâinile goale prin moloz pentru a-și scoate fetița de sub dărâmături, un grup de salvatori a reuşit să scoată un băieţel, conform Sky News.

Scenele dramatice au avut loc în orașul sirian Jindires (la nord de Alep), aflat sub controlul opoziției.

„Nu te speria, tata este aici”, se aude în videoclipul emoționant cu bărbatul care reușește să își scoată fetița de sub dărâmături.

El este ajutat de voluntari de la Apărarea Civilă siriană, cunoscuți sub numele de „Căștile Albe”, care îi spun fetiței, Nour, să „se uite la tatăl ei”, în timp ce o ridică cu grijă din moloz.

Nu sunt singurele imagini dramatice cu operațiunile de salvare din clădirile prăbușite în urma cutremurelor puternice de luni. O astfel de operațiune a avut loc și în satul Qatma, la nord de Alep, unde echipele de salvatori au reușit să scoată din ruine un băiețel, Ahmed.

Salvatorii se străduiesc marți să scoată oamenii prinși sub dărâmăturile clădirilor prăbușite în urma cutremurelor, într-o „cursă contra cronometru”, în timp ce bilanțul victimelor cutremurului a depășit 5.000 de morți. Mii de clădiri s-au dărâmat, spitale și școli au fost distruse și zeci de mii de persoane au fost rănite sau au rămas fără adăpost în mai multe orașe din Turcia și Siria.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a fost urmat de peste 285 de replici, a anunțat Autoritatea de Management al Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia.

UNICEF se teme că mii de copii ar fi putut muri în cutremurele din Turcia şi Siria

UNICEF a transmis marţi că cele două seisme violente care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei, care au dus la prăbuşirea a numeroase clădiri, s-ar fi putut solda cu moartea a mii de copii în cele două ţări, scrie Reuters.

„Cutremurele care au lovit sudul Turciei şi nordul Siriei ieri dimineaţă (luni) ar fi putut ucide mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, într-o conferință de presă la Geneva, adăugând însă că organizaţia nu a putut stabili un anumit număr de decese în rândul copiilor.

Până în acest moment, cel mai mare număr de victime s-a înregistrat în Turcia (peste 3.400 de morţi şi 21.000 de răniţi), iar în Siria au fost raportate 1.552 de decese şi 3.549 de persoane rănite în urma seismelor.

„Exista deja o situaţie de urgenţă în nord-vestul Siriei. Comunităţile de acolo sunt afectate de un focar de holeră şi populaţia se confruntă cu ploi abundente şi zăpadă. În acest context, şi după un deceniu de conflict, acest cutremur este imposibil de suportat”, a mai spus James Elder.

Exit mobile version