Acasă Actualitate Trei lovituri la cap în copilărie, chiar și ușoare, pot avea efecte...

Trei lovituri la cap în copilărie, chiar și ușoare, pot avea efecte serioase la bătrânețe

Trei sau mai multe leziuni în zona capului sunt asociate cu afectarea funcţiilor cerebrale mai târziu în viaţă, conform unui studiu recent, relatează DPA/PA Media.

Persoanele care au raportat trei sau mai multe comoţii – chiar şi uşoare – au prezentat o funcţie cognitivă semnificativ mai slabă, care s-a înrăutăţit succesiv cu fiecare leziune suferită ulterior, s-a constatat în urma cercetării conduse de echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Exeter şi Universitatea Oxford. Atenţia şi îndeplinirea sarcinilor complexe au fost în mod deosebit afectate.

„Ştim că leziunile la nivelul capului reprezintă un factor de risc major pentru demenţă, iar acest studiu desfăşurat la scară largă oferă cele mai mari detalii de până în prezent asupra unei constatări dezolante: cu cât îţi răneşti creierul de mai multe ori în viaţă, cu atât funcţia creierului tău ar putea fi mai slabă pe măsură ce îmbătrâneşti”, a declarat conducătoarea cercetării, dr. Vanessa Raymont de la Universitatea Oxford.

Exit mobile version