Acasă Actualitate Pericol de avalanşe şi vânt puternic în Retezat şi Parâng

Pericol de avalanşe şi vânt puternic în Retezat şi Parâng

Pericol de avalanşe şi vânt puternic în Retezat şi Parâng
Pericol de avalanşe şi vânt puternic în Retezat şi Parâng

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia, joi, asupra pericolului din masivele Retezat, Parâng şi Straja, unde, la altitudini mari, vântul bate cu aproape 100 de km/h şi viscoleşte zăpada. Există şi riscul de avalanşă în zonele cu înclinaţie mare.

„La altitudini mari este viscol şi un viscol foarte puternic, cu o viteză a vântului de 90-100 de km/h. Odată cu viscolul şi ninsoarea, orice traseu din Retezat, Parâng sau Straja este inabordabil. Vizibilitatea este foarte scăzută, ninge abundent, iar zăpada este mare şi instabilă”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, conform Agerpres.

Pe pantele cu înclinaţie mare este prezent şi riscul de avalanşă

El a arătat că pe pantele cu înclinaţie mare este prezent şi riscul de avalanşă, deoarece zăpada a fost purtată de viscol şi nu s-a consolidat cu vechiul strat de ninsoare.

„În Retezat, Parâng, Retezatul Mic, Oslea, Straja, la peste 1.300 de metri altitudine, s-a depus un strat consistent de zăpadă, care nu s-a legat de cel vechi. Există risc de avalanşă acolo unde zăpada este depusă în cantităţi mari, pe suprafeţele înclinate”, a explicat Bodean.

Prognoza pe următoarele zile estimează că vremea va fi friguroasă şi că vor continua să cadă precipitaţii sub formă de ninsoare. 

Exit mobile version