Acasă Actualitate Corpul de control al Ministerului Energiei va sesiza Parchetul după accidentul de...

Corpul de control al Ministerului Energiei va sesiza Parchetul după accidentul de la Jilț Sud

Accidentul colectiv de muncă a avut loc pe 17 ianuarie
Accidentul colectiv de muncă a avut loc pe 17 ianuarie

Corpul de Control al Ministerului Energiei va trimite procurorilor rezultatul verificărilor derulate la Cariera Jilț Sud, unde, în urma unui accident de muncă au murit trei mineri. Potrivit unor surse judiciare, firma care efectua transportul angajaților nu ar mai fi avut un contract încheiat cu beneficiarul, respectiv Complexul Energetic Oltenia.

Contractul s-ar fi terminat la finalul anului trecut, iar Directoratul CEO ar fi trebuit să ia o decizie în ceea ce privește prelungirea contractului sau demararea procedurilor pentru încheierea unui nou contract de închiriere de vehicule de transport persoane cu șofer. Directoratul Complexului Energetic Oltenia era însă incomplet și nu putea lua decizii. De asemenea, s-a stabilit că vehiculul implicat în accident nu ar fi trebuit să fie utilizat pentru transportul persoanelor, ci doar pentru marfă. Raportul de control va fi trimis procurorilor gorjeni.

E deschis un dosar penal

Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a deschis deja o anchetă în urma accidentului de muncă de la Cariera Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia.

„Din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul autoutilitarei la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol. Polițiștii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau și două tuburi metalice de acetilenă.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea a nouă persoane și decesul a trei bărbați, de 29, 38, respectiv 48 de ani. Conducătorul auto a fost transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, urmând să îi fie recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, conform Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj.

Între timp a fost dispusă o expertiză tehnică a mașinii implicate în accidentul de la Cariera Jilț Sud. Vehiculul vechi de zeci de ani se află la sediul RAR pentru verificări.

Exit mobile version