Acasă Actualitate Finlanda speră încă să adere la NATO împreună cu Suedia

Finlanda speră încă să adere la NATO împreună cu Suedia

Finlanda speră încă să adere la NATO împreună cu Suedia
Finlanda speră încă să adere la NATO împreună cu Suedia

Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în acelaşi timp cu Suedia, a afirmat luni ministrul său de externe, Pekka Haavisto, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea ca Ankara să dea undă verde doar Finlandei, transmite AFP.

‘Marea noastră dorinţă a fost şi este încă să aderăm împreună cu Suedia’, a declarat Haavisto într-o conferinţă de presă, dând asigurări că poziţia Finlandei a rămas ‘neschimbată’.

Duminică, preşedintele turc Erdogan a dat pentru prima oară de înţeles că Ankara ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, nu însă şi pe cea a Suediei.

‘Dacă este necesar, putem da un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată atunci când vom da un mesaj diferit cu privire la Finlanda’, a spus Erdogan.

Aceste declaraţii ‘arată că există o voinţă din partea Turciei de a avansa rapid în procesul (de aderare la) NATO dacă este necesar’ cu privire la candidatura Finlandei, a subliniat ministrul Haavisto.

El a explicat că a avut contacte cu omologii săi suedez şi turc, în care a exprimat ‘poziţia ca (aderările) Finlandei şi Suediei să fie ratificate împreună’.

Turcia a blocat marţi aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Turcia a blocat marţi aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul lui februarie şi destinată să înlăture obiecţiile Ankarei.

Erdogan prevenise cu o zi în urmă că Suedia, deja acuzată de Turcia că adăposteşte ‘terorişti’ turci, nu mai poate conta pe ‘sprijinul’ Ankarei după ce extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei turce la Stockholm.

Guvernul suedez a deplâns un gest ‘profund nerespectuos’ şi a exprimat ‘simpatia’ sa musulmanilor, subliniind însă că legea fundamentală a ţării împiedică interzicerea unor astfel de acţiuni, o reacţie care nu a domolit furia Turciei.

Exit mobile version