Acasă Actualitate Fostul comandant al mercenarilor Wagner a fost arestat în Norvegia

Fostul comandant al mercenarilor Wagner a fost arestat în Norvegia

Andrei Medvedev, fostul comandant al grupării de mercenari Wagner care a fugit în Norvegia în urmă cu circa zece zile, a fost arestat de autoritățile norvegiene în baza legii privind imigraţia, a anunţat astăzi poliţia norvegiană, potrivit Hotnews.

„Persoana respectivă a fost arestată în virtutea legii privind imigraţia şi ne gândim la internarea sa într-o tabără pentru străini intraţi ilegal” în ţară, a precizat Jon Andreas Johansen, un responsabil al poliţiei însărcinat cu imigraţia, într-un email către AFP. Poliţia nu a vrut să precizeze motivele exacte ale arestării sale şi nici să furnizeze alte comentarii.

În vârstă de 26 de ani, Andrei Medvedev a trecut frontiera ruso-norvegiană în noaptea de 12 spre 13 ianuarie şi a cerut azil în ţara scandinavă, declarându-se pregătit, potrivit avocatului său, „să vorbească despre experienţa în cadrul grupului Wagner cu cei care anchetează crimele de război”.

Bărbatul spune că a luptat în Ucraina sub uniforma Wagner timp de patru luni înainte de a dezerta în noiembrie, când organizaţia paramilitară condusă de omul de afaceri Evgheni Prigojin i-ar fi prelungit contractul împotriva voinţei sale.

Ar fi trecut frontiera cu ajutor

Ca potenţial martor preţios pentru a face lumină asupra brutalităţii grupului paramilitar în Ucraina, el este sub supravegherea autorităţilor norvegiene de la sosirea în ţară, într-un loc ţinut secret. Potrivit unor experţi, Medvedev nu ar fi putut trece frontiera, care este păzită strict, fără ajutor.

El a dat asigurări că a trecut graniţa clandestin pe jos, la Pasvik, râu îngheţat în prezent care marchează frontiera ruso-norvegiană, sub gloanţele gardienilor ruşi porniţi pe urmele sale cu câini.

Într-un amplu interviu acordat în luna decembrie, când încă se ascundea în Rusia, jurnaliștilor de la The Guardian, Medvedev s-a declarat șocat de unele dintre brutalitățile la care a asistat în gruparea militară.

Printre multe altele, el le-a spus jurnaliștilor britanici că are cunoștință despre executarea a cel puțin 10 luptători ai grupării militare din cauza faptului că au refuzat să urmeze ordinele și că la unele dintre execuții a asistat personal.

„Comandanții i-au dus într-un poligon și ei au fost împușcați în fața tuturor. Uneori era împușcat unul, alteori erau împușcați în perechi”, mai susține Andrei Medvedev, adăugând că acest lucru „ne-a șocat până în măduva oaselor, a fost atât de halucinant”.

Publicația britanică a publicat acest interviu abia după ce fostul mercenar a reușit să treacă în Norvegia.

Exit mobile version