Acasă Actualitate Aurescu: „E prematur să vorbim de un calendar de aderare la Schengen”

Aurescu: „E prematur să vorbim de un calendar de aderare la Schengen”

Este prematur să vorbim despre un calendar de aderare a României la Schengen, a declarat, luni, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Întrebat dacă consideră că prin vizita sa în Bulgaria cancelarul Austriei sfidează România, Aurescu a spus că nu a „simțit o sfidare”, și „mai degrabă o încercare de a atenua o percepție de izolare a Austriei pe plan european”, în urma votului din decembrie de ținere a României, alături de Bulgaria, în afara spațiului european de liberă circulație.

Bogdan Aurescu a făcut aceste declarații într-o intervenție la Digi 24, el spunând că astăzi, la Bruxelles, la prima reuniune din acest an a șefilor diplomațiilor din statele membre UE, a avut discuții cu omologii săi, care l-ar fi asigurat să sprijină România să intre în Schengen.

„Este prematur să vorbim despre un calendar de aderare”

  • „Germania ne susține în mod ferm și activ și dorește să facă demersuri pe lângă Austria. Am primit asigurări de spriin activ și din partea Belgiei, Italiei, am discutat și cu colegul din Croația, cu Spania, cu Suedia. (…)
  • Toți acești miniștri de Externe susțin în mod ferm aderarea României la Schengen”, a declarat Aurescu.

El a mai susținut că a primit asigurări de la omologul său din Suedia privind începerea „consultărilor” pe care președinția suedeză a Consiliului UE vrea să le organizeze cu statele care se opun aderării României și Bulgariei la Schengen. Este vorba despre Austria și Olanda.

  • „Este foarte important ca aceste consultări pe care le va începe Suedia să ajunga la concluzii și apoi să vorbim despre un calendar. Este greu de estimat că Austria își va schimba poziția înaintea alegerilor interne (n.r.- de la sfârșitul lunii ianuarie).
  • Este prematur să vorbim despre un calendar de aderare”, a mai afirmat Aurescu.

Ministrul de Externe a mai spus că o estimare a calendarului de aderare e greu de făcut și în condițiile în care Bulgaria trebuie să convingă Olanda.

Aurescu nu vede sfidare în vizita lui Nehammer în Bulgaria

Bogdan Aurescu nu crede că vizita în sine pe care cancelarul Austrie o face luni în Bulgaria poate schimba ceva.

Întrebat dacă consideră că prin vizita sa în Bulgaria cancelarul Austriei sfidează România, Aurescu a spus că nu a „simțit o sfidare”:

  • „Nu am simțit-o ca o sfidare, ci mai degraba o încercare de a atenua o percepție de izolare a Austriei pe plan european în urma votului din decembrie, în condițiile în care toate statele susțin aderarea României.
  • Și există și percepția că a fost afectat principiul unității europene”.

Cancelarul Austriei Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner se află luni în Bulgaria, unde au survolat din elicopter, alături de preşedintele Rumen Radev şi de ministrul de Interne Ivan Demergiev, frontiera cu Turcia, unde Bulgaria a instalat în 2015 un gard din sârmă pentru a opri migranții. Cancelarul austriac susține ridicarea unor garduri solide la frontieră Bulgaria, spunând că această țară este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 de kilometri cu Turcia.

Karl Nehammer a postat pe Twitter câteva fotografii, însoțite de un mesaj în care spune că vizita sa este „dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale”.

Exit mobile version