Acasă Actualitate Un nou mormânt regal antic a fost descoperit în oraşul egiptean Luxor

Un nou mormânt regal antic a fost descoperit în oraşul egiptean Luxor

Un nou mormânt regal antic a fost descoperit în oraşul egiptean Luxor
Un nou mormânt regal antic a fost descoperit în oraşul egiptean Luxor

Un nou mormânt antic, aparţinând probabil unei soţii regale din cea de-a 18-a dinastie egipteană, din care au făcut parte Akhenaton şi Tutankhamon în urmă cu aproape 3.500 de ani, a fost descoperit recent în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor, au anunţat autorităţile din Egipt.

Mormântul regal a fost descoperit de cercetători egipteni şi britanici pe malul vestic al Nilului, unde se află celebra „Vale a regilor”, iar săpăturile arheologice sunt încă în curs de desfăşurare, a declarat Mostafa Waziri, directorului Departamentului de Antichităţi Egiptene, într-un comunicat. Însă „primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii”, considerată apogeul şi perioada cea mai prosperă a Egiptului Antic, a adăugat el.

Piers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge şi coordonatorul echipei britanice de arheologi care participă la această misiune, a spus că „mormântul este cel al unei soţii regale sau al unei prinţese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puţine au fost dezgropate până acum”. Interiorul mormântului se află „într-o stare proastă de conservare”, cu „numeroase construcţii şi inscripţii distruse de inundaţiile din Antichitate, care au umplut camerele mortuare cu sedimente nisipoase şi calcaroase”, a adăugat arheologul egiptean Mohsen Kamel, citat în acelaşi comunicat.

Exit mobile version