Acasă Actualitate A murit regele Constantin al II-lea al Greciei, vărul regelui Mihai

A murit regele Constantin al II-lea al Greciei, vărul regelui Mihai

A murit regele Constantin al II-lea al Greciei, vărul regelui Mihai
A murit regele Constantin al II-lea al Greciei, vărul regelui Mihai

Ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, care a domnit înainte de restaurarea Republicii în 1974, a murit marţi, 10 ianuarie, la Atena, la vârsta de 82 de ani.

Fostul suveran „a murit (…) în urma unui atac cerebral”, a anunţat ERT. El fusese spitalizat la Atena săptămâna trecută, suferind de probleme respiratorii, potrivit presei elene.

Monarhia din Grecia, abolită în 1974

Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glücksburg, Constantin a fost vărul monarhului britanic Charles al III-lea şi naşul fiului acestuia, William. De asemenea, a fost fratele Sofiei, mama regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

Monarhia din Grecia a fost abolită prin referendum în 1974, punând astfel capăt dinastiei daneze înfiinţate în 1863 de străbunicul lui Constantin al II-lea, George I.

Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani, în 1964, în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria contemporană a Greciei. Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani de guvernare a juntei pe care CIA ar fi susţinut-o.

Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit la Londra timp de 40 de ani, înainte de a se întoarce în ţara sa în 2013. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

Regele Mihai, susţinut de monarhii greci

Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena, unde s-au şi căsătorit. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice, şi l-a ajutat să se căsătorească cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

Mesajul de condoleanţe al familiei regale a României

Într-un mesaj de condoleanțe publicat pe Facebook, familia regală a României transmite că regele Constantin al II-lea a fost toată viaţa alături de familia regală a României, atât de Regina-Mamă Elena, cât şi de Regele Mihai şi Regina Ana.

„Custodele Coroanei Margareta, ca şi Principesele Elena, Irina, Sofia şi Maria, au cunoscut pe unchiul lor încă din fragedă copilărie. De-a lungul a mai bine de şapte decenii, cele două familii s-au întâlnit mereu în Grecia, iar mai apoi în Elveţia, în Marea Britanie, precum şi în diferite capitale europene, la evenimente publice sau private”, se arată în mesajul de pe Facebook.

Reprezentanţii Familiei Regale amintesc faptul că Regele Constantin a fost naş de botez al Custodelui Coroanei Margareta şi naş de cununie al Custodelui Coroanei Margareta şi al Principelui Consort Radu, la Lausanne, în 1996.

„Regele Constantin, ca de altfel întreaga sa familie, a fost mereu prezent, cu fidelitate, la toate evenimentele importante, fie ele fericite sau triste, ale Familiei Regale a României. Custodele Coroanei a trimis o scrisoare de condoleanţe Reginei Anne-Marie a elenilor, Principelui Moştenitor Pavlos al Greciei şi Reginei Sofia a Spaniei”, mai transmite familia regală.

Exit mobile version