Acasă Actualitate Europa se luptă cu cea mai devastatoare gripă aviară din istoria sa

Europa se luptă cu cea mai devastatoare gripă aviară din istoria sa

Europa se luptă cu cea mai devastatoare gripă aviară din istoria sa
Europa se luptă cu cea mai devastatoare gripă aviară din istoria sa

Europa se confruntă de mai bine de un an cu „cea mai devastatoare” epidemie de gripă aviară din istoria sa, au anunțat marți autoritățile sanitare, cu aproximativ 50 de milioane de păsări sacrificate în fermele infectate de virus, potrivit AFP, citat de Hotnews.

Între octombrie 2021 și septembrie 2022, „Europa a fost lovită de cel mai devastator focar de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) din toate timpurile”, cu 37 de țări europene afectate și peste 2.500 de focare detectate în ferme de pe continent, potrivit unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Laboratorului de Referință al Uniunii Europene.

Pierderile de găini, rațe sau curcani din ferme sunt, în realitate, mult mai mari, deoarece acest bilanț de 50 de milioane de păsări eutanasiate nu include sacrificările preventive care ar fi putut fi efectuate în jurul focarelor, a precizat agenția de sănătate pentru AFP.

În 2022, virusul nu a dispărut vara, cum se întâmplase anterior

Epidemia nu a scăzut din septembrie, iar contaminarea este chiar în creștere deşi a venit iarna.

EFSA subliniază că, „pentru prima dată”, nu a existat o separare accentuată între două valuri epidemice, deoarece virusul nu a dispărut în timpul verii.

Iar în această toamnă, epidemia s-a dovedit a fi deja mai virulentă decât în aceeași perioadă a anului trecut, numărul de ferme infectate fiind cu 35% mai mare.

Între 10 septembrie și 2 decembrie 2022, au fost raportate aproape 400 de focare în ferme din 18 țări europene, în frunte cu Franța, Marea Britanie și Ungaria.

De asemenea, virusul a fost detectat de peste 600 de ori la păsările sălbatice, inclusiv la păsările de apă (rațe, lebede), care, potrivit raportului, ar fi putut contribui la răspândirea virusului în cadrul fermelor.

În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene, EFSA „evaluează în prezent disponibilitatea vaccinurilor împotriva HPAI pentru păsările de curte și ia în considerare posibile strategii de vaccinare”.

Exit mobile version