Acasă Actualitate China renunță la aplicația națională anti-Covid

China renunță la aplicația națională anti-Covid

China renunță la aplicația națională anti-Covid
China renunță la aplicația națională anti-Covid

China a anunțat că va dezactiva aplicația de telefon anti-Covid prin care își monitoriza cetățenii. Decizia vine ca urmare a recentelor proteste și tensiuni care au erupt în țară în urma măsurilor draconice impuse de dictatura chineză, informează Digi24.

Aplicația, folosită la nivel național vreme de trei ani de autoritățile de la Beijing, urmează să fie închisă la sfârșitul zilei de luni.

Este vorba de cea mai recentă schimbare de politică a guvernului de la Beijing în domeniul luptei anti-Covid și un nou semnal că dictatura chineză renunță la controversata sa strategie „zero Covid”. Totuși, decizia este simbolică și nu avea un impact semnificativ asupra vieților oamenilor, în condițiile în care numeroase autorități locale încă folosesc aplicațiile proprii.

Aplicația urmărea oamenii pentru a vedea dacă au călătorit în zone cu potențial de risc ridicat și a fost una dintre principalele elemente ale politicii chineze de combatere a pandemiei de coronavirus. Oamenii erau obligați să-și introducă numărul de telefon în aplicație, iar aceasta stabilea, apoi, dacă aveau voie să călătorească sau să participe la evenimente publice.

În condițiile în care guvernul a relaxat restricțiile asupra călătoriilor interne, aplicația de la nivel național este văzută ca lipsită de sens de către oficiali.

Mulți utilizatori chinezi de rețele sociale și-au experimat satisfacția față de renunțarea la această aplicație. Totuși, ea este doar una dintre multele aplicații de monitorizare care au „guvernat” viața de zi cu zi în China, iar mulți oameni încă sunt obligați să folosească aplicații ale autorităților locale pentru a merge în locuri publice sau pentru a participa la evenimente.

Proteste nemaivăzute în China

Guvernul de la Beijing a început schimbarea politicii sale „zero Covid” ca urmare a protestelor nemaivăzute în China.

Furioși din cauza restricțiilor care le-au dominat viața vreme de ani de zile, chinezii au ieșit în stradă împotriva dictatorului Xi Jinping și a partidului comunist, o mișcare rar întâlnită într-o țară în care sistemul opresiv a devenit tot mai puternic de-a lungul anilor.

În urma schimbărilor, oamenii cu Covid se pot izola la domiciliu în loc să meargă într-un spațiu desemnat oficial de stat.

Autoritățile au renunțat, de asemenea, în mare parte la testările în masă. Totuși, în ciuda acestor relaxări, China are încă unele dintre cele mai dure restricții anti-Covid din lume.

Exit mobile version