Acasă Sanatate Medicina OMS cere ca variola maimuţei să fie redenumită mpox

OMS cere ca variola maimuţei să fie redenumită mpox

OMS cere ca variola maimuţei să fie redenumită mpox
OMS cere ca variola maimuţei să fie redenumită mpox

Variola maimuţei (”monkeypox”) a fost redenumită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a anunţat că boala se va numi acum ”mpox”, în încercarea de a ajuta la combaterea discriminării şi a stigmatizării, scrie News.ro.

OMS şi-a anunţat intenţia de a redenumi boala în luna iunie, după ce au apărut îngrijorări că denumirea iniţială era înşelătoare, de natură să stigmatizeze şi să discriminaeze, iar în luna august a fost lansată o campanie de crowdsourcing pentru a găsi un nou nume.

În prezent, OMS a dezvăluit că referirea la primatele non-umane urmează să fie eliminată.

”Mpox va deveni un termen preferat, înlocuind denumirea de variola maimuţei (monkeypox), după o perioadă de tranziţie de un an. Acest lucru serveşte la atenuarea preocupărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de o schimbare a numelui în mijlocul unui focar global”, a precizat agenţia de sănătate a ONU într-un comunicat.

OMS a adăugat că o problemă-cheie în alegerea noului nume a fost utilizarea sa în diferite limbi, în timp ce caracterul adecvat ştiinţific, uşurinţa în pronunţie şi absenţa referinţelor geografice sau zoologice se numără printre celelalte consideraţii.

Variola maimuţei, descoperită în 1958

Virusul care provoacă mpox a fost identificat pentru prima dată la maimuţele captive, în 1958. Cu toate acestea, originea bolii este necunoscută şi se întâlneşte frecvent la rozătoare. În plus, oamenii de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care focarele sunt documentate de mass-media şi la faptul că denumirea diferitelor tulpini ale virusului face referire la diferite părţi ale Africii.

Diferitele tulpini de mpox au fost ulterior redenumite clasa I, clasa II şi clasa IIb.

Îngrijorări similare au apărut odată cu apariţia noilor variante de virus în timpul pandemiei de Covid, ceea ce a a făcut ca variantele de Covid să primească până la urmă nume bazate pe alfabetul grecesc mai degrabă decât pe locul în care au fost identificate pentru prima dată.

Boala mpox, care a fost identificată pentru prima dată la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo, a devenit cunoscută în ultimele luni după ce a izbucnit un focar global fără precedent în luna mai, cu precădere în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi.

Până la 21 noiembrie, doar în Regatul Unit au fost înregistrate 3.720 de cazuri confirmate sau probabile, comparativ cu doar şapte în perioada 2018-2021.

Profesorul Paul Hunter de la Universitatea din East Anglia a salutat demersul OMS. ”Având în vedere că maimuţele nu sunt o sursă primară a virusului, noul nume este mai puţin confuz pentru persoanele care nu cunosc contextul acestei infecţii”, a spus el. ”Este totuşi păcat că una dintre forţele motrice pentru a face această schimbare acum a fost «limbajul rasist şi stigmatizator» folosit online. Sperăm că un astfel de limbaj se va opri acum”, a subliniat profesorul.

Exit mobile version