Acasă Actualitate China a donat 100 de milioane de dolari Cubei

China a donat 100 de milioane de dolari Cubei

China a donat Cubei 100 de milioane de dolari în contextul crizei economice
China a donat Cubei 100 de milioane de dolari în contextul crizei economice

China a donat Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui Miguel Diaz-Canel la Beijing. Anunţul a fost făcut sâmbătă, de vicepremierul cubanez Alejandro Gil, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

În timpul discuţiilor oficiale dintre Diaz-Canel şi omologul Xi Jinping, partea chineză a anunţat că donează Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari.

Alejandro Gil, care deţine şi portofoliul Economiei, a subliniat că aceşti bani sunt destinaţi cu prioritate economiei insulei. Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii. Aceasta a fost cauzată de înăsprirea embargoului impus de SUA, în vigoare din 1962. Un alt rol negativ l-a avut şi pandemia globală de COVID-19.

China vrea mai mai investească în Cuba

Preşedintele cubanez a încheiat vineri o vizită oficială în China. Această vizită face parte dintr-un turneu internaţional care l-a purtat în Algeria, Rusia şi Turcia. Motivul a fost acela de a consolida sectorul critic al energiei electrice, care suferă din luna mai de pe urma unei crize de producţie severe. Această criză a dus la întreruperi de curent şi penurie de combustibil.

Alejandro Gil a mai anunţat că în timpul vizitei în China s-au semnat 12 instrumente juridice. Dintre aceastea, unele sunt „legate de redeschiderea unor noi finanţări” pentru investiţiile chineze în Cuba. S-a discutat, de asemenea, despre datoria faţă de China acumulată de Cuba în ultimii ani, a cărei valoare nu a fost dezvăluită.

China este al doilea partener comercial al Cubei, după Venezuela, şi un aliat politic important.

Exit mobile version