Acasă Actualitate Un oraș din nordul Canadei, în stare de urgență din lipsa apei

Un oraș din nordul Canadei, în stare de urgență din lipsa apei

Un oraș din nordul Canadei, în stare de urgență din lipsa apei
Un oraș din nordul Canadei, în stare de urgență din lipsa apei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri stare de urgenţă după ce râul local Apex a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele patru decenii din cauza precipitaţiilor insuficiente de anul acesta, informează Reuters.

Iqaluit a avertizat că e posibil să nu dispună de suficientă apă pentru a susţine populaţia de circa 7.800 de locuitori atunci când apele vor îngheţa în timpul iernii, dacă municipalitatea nu face rost de rezerve suplimentare de apă, potrivit unei declaraţii oficiale.

Municipalitatea a spus că încearcă să obţină autorizaţiile necesare pentru a extrage o cantitate mai mare decât cea permisă din râul Apex şi de a utiliza o sursă suplimentară de apă.

Oficialii au propus utilizarea unui lac situat la circa 3,5 kilometri nord de Iqaluit drept sursă de apă suplimentară. Acelaşi lac a fost folosit în 2019 pentru a suplimenta rezervele de apă ale oraşului.

Deşi pe teritoriul Canadei se află circa o cincime din rezervele de apă dulce de pe Terra, comunităţile indigene din diferite locuri ale ţării s-au confruntat de-a lungul timpului cu penurii istorice de apă.

Iqaluit este capitala regiunii Nunavut, predominant indigenă, cel mai nordic teritoriu al Canadei, în apropiere de Groenlanda.

A fost vizat de starea de urgenţă timp de circa două luni anul trecut după ce în rezervele de apă ale acestui oraş arctic a fost descoperit carburant, ceea ce a făcut ca apa să fie nesigură pentru consum.

Exit mobile version