Acasă Actualitate Fluxul de gaze naturale rusești furnizate Greciei, întrerupt o săptămână

Fluxul de gaze naturale rusești furnizate Greciei, întrerupt o săptămână

România are destul gaz ca să iasă din iarnă fără griji
România are destul gaz ca să iasă din iarnă fără griji

Fluxul de gaze naturale rusești furnizate Greciei de Gazprom va fi întrerupt timp de o săptămână, potrivit informațiilor oferite de operatorul elen de gaze DEPA, conform Kathimerini, citat de Rador.

Potrivit agenției Athens-Macedonian News, întreruperea va avea loc începând de pe 21 iunie, și va dura până pe 27 iunie, ca urmare a întreținerii anuale programate a conductei Turk Stream, prin intermediul căreia Grecia primește gaz rusesc.

Grecia va continua să se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat

Întreruperea livrărilor nu este de așteptat să afecteze securitatea aprovizionării țării, întrucât Grecia va continua să se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat (GNL), dar și prin celelalte conducte de gaze, dispunând și de rezerve semnificative, după cum susține operatorul elen de gaze.

Înghețarea” fluxului de gaze prin conducta Turk Stream, anunțată în ultimele ore

De notat că „înghețarea” fluxului de gaze prin conducta Turk Stream timp de o săptămână a fost anunțată în ultimele ore, generând un semnal de alarmă la nivel european, întrucât în același timp există o problemă tehnică și la conducta Nord Stream 1, care alimentează Germania şi Europa Centrală. Și funcționarea conductei Nord Stream 1 va fi suspendată în perioada 11-21 iulie pentru lucrări de întreținere.

Rusia a redus aproape la zero livrările de gaz către Franța și Germania

Săptămâna trecută, Rusia a redus aproape la zero livrările de gaz către Franța și Germania (prima se aprovizionează în cea mai mare parte prin intermediul celei de-a doua), invocând probleme tehnice la conducta Nord Stream 1. În același timp și livrările către Italia și Slovacia au fost reduse la jumătate.

Ca urmare a acestor evoluții, prețul gazelor în cursul săptămânii a înregistrat o creștere amețitoare cu 60%, cea mai mare de la începutul războiului din Ucraina.

Berlinul și Roma au anunțat deja măsuri de urgență, Germania vorbind de o reîntoarcere la cărbune, iar Italia pregătind un plan de stocare în perspectiva iernii.

Exit mobile version