Acasă Actualitate 8 mai –  Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

8 mai –  Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

8 mai - Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (Foto: cursautorizat.eu)
8 mai - Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (Foto: cursautorizat.eu)

La data de 8 mai este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Acest demers a fost instituit prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicilor sociale, scrie Agerpres.

Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost iniţiat de senatorul UDMR Rozalia Biro. Acesta a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la data de 6 martie 2015. Potrivit prevederilor actului normativ, autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea să organizeze manifestări şi acţiuni specifice, pentru a creşte nivelul de conştientizare publică asupra acestei problematici de discriminare şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este parte integrantă a obiectivelor Uniunii Europene. Legislaţia, jurisprudenţa şi modificările aduse tratatelor la nivel comunitar, de-a lungul anilor, au contribuit la consolidarea acestui principiu şi la implementarea sa în Uniunea Europeană, conform www.europarl.europa.eu.

Ce legi susțin egalitatea între femei și bărbați în UE

Egalitatea între femei şi bărbaţi este promovată de Uniunea Europeană prin prevederile Art. 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate şi în textul Articolului 21 din Carta Drepturilor Fundamentale.

Totodată, Articolul 8 din Tratatul privind funcţionarea UE menţionează că este responsabilitatea Uniunii de a elimina inegalităţilE. De asemenea, de a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în cadrul tuturor activităţilor. În Declaraţia nr. 19 anexată Actului final al Conferinţei interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană şi statele membre s-au angajat să combată toate formele de violenţă domestică şi să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni şi reprima aceste acte, precum şi pentru ajutorarea şi protejarea victimelor. Încă din anul 1957, Articolul 119 al Tratatului de la Roma promova egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ce priveşte remunerarea pentru activităţile depuse, indică www.what-europe-does-for-me.eu.

Exit mobile version